Ermenistan'da halk ve ordu neden, nasıl karşı karşıya geldi?

Prof. Dr. Havva Kök Arslan: Azerbaycan yenilgisinin yol açtığı gerilimin boyutunu gösteriyor

Ermenistan ordusunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etmesiyle ortaya çıkan darbe girişiminin yankıları sürüyor. Uzmanlar, darbe girişiminin aslında Azerbaycan’a karşı uğradığı yenilgi sonucunda işgal ettikleri topraklardan çekilmeyi kabul eden Ermenistan hükümeti ile ordu arasındaki gerilimin geldiği boyutu gösterdiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)  Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Ermenistan’da yaşanan darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan yenilgisinin yankıları olarak değerlendirilebilir

Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Ermenistan’da ordunun hükümete yönelik yaptığı istifa çağrısını bir darbe girişimi olarak nitelendiren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan halkı sokaklara çıkmaya ve orduya karşı koymaya çağırdığını söyledi.  Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Bu durum aslında Azerbaycan’a karşı uğradığı yenilgi sonucunda işgal ettikleri topraklardan çekilmeyi kabul eden Ermenistan hükümeti ile ordu arasındaki gerilimin geldiği boyutu gösteriyor” dedi.


(Prof. Dr. Havva Kök Arslan - Uluslararası ilişkiler Uzmanı)

Türkiye her zaman sivil idareyi desteklemelidir

15 Temmuz 2016 darbe girişimine maruz kalan Türkiye’nin ilkesel olarak her türlü darbe girişimine dünyanın neresinde olursa olsun karşı çıkmalı ve sivil idareyi desteklemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Bu Ermenistan’daki durum için de geçerlidir. Ermenistan’da orduya karşı sivil iktidara verilecek destek ülkemizin darbeler konusundaki tutumunun ne kadar tutarlı olduğunu gösterecektir” dedi.

 

Rusya’nın desteği, Türkiye ve Rusya’yı karşı karşıya getirebilir

Prof. Dr. Havva Kök Arslan, şunları söyledi: “Bununla beraber, bölgedeki ABD-Rusya rekabetinin sonucu olarak Ermenistan’daki olası bir darbe bölgenin daha da karışmasına sebep olabilir. Her ne kadar Kremlin, mevcut gerginliği Ermenistan’ın iç sorunu olarak gördüğünü beyan etmişse de Paşinyan hükümeti ile olan mesafeli ilişkileri bilinmektedir. Moskova, Paşinyan’ın yerine Rusya taraftarı bir lideri destekleyerek Kafkasya’da yeniden nüfuz kazanmaya çalışması halinde Türkiye ve Rusya karşı karşıya gelebilir. Büyük güçlerin güdümünden uzak bir Ermenistan’ın varlığı Türkiye’nin menfaatinedir.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Venedik, giriş ücretiyle yüksek kazanç elde etti
O Şehirde 2025'ten İtibaren Dizel ve Benzinli Araçları Yasaklıyor!
Suudi Arabistan'da 'kaçak' hac ile mücadeleye yeni uygulama başlatıldı: Kontrol noktaları kurulacak
CIA Başkanı William Burns Kahire'de, İsrail-Hamas müzakerelerini değerlendiriyor
Carla Bruni'nin Yolsuzluk Davası: Sarkozy'yi Kurtarma Operasyonu