Eski hakem Selçuk Dereli, 'Heimlich' manevrasıyla hayat kurtardı

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli, Ankara'daki eşine ait restoranda nefes borusuna yiyecek kaçan 62 yaşındaki Hamire Tuğutlu Toygartepe'yi "Heimlich" manevrasıyla kurtardı. Dereli, soğukkanlılık ve ilk yardım bilgisiyle hayat kurtardığını belirtti ve bu tür eğitimlerin önemine dikkat çekti.

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki eşine ait bir restoranda, nefes borusuna yiyecek kaçan 62 yaşındaki Hamire Tuğutlu Toygartepe'yi "Heimlich" manevrası ile kurtardı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Selçuk Dereli, yemek yerken masasında bir kadının nefes alamadığını fark etti. Hemen yanına gitti ve Heimlich manevrasını uygulayarak, Toygartepe'nin boğazına kaçan yiyeceği çıkardı. 

Eski hakem, beden eğitimi ve spor bölümü mezunu olduğunu, ayrıca ilk yardım eğitimi aldığını belirtti. Dereli, "Dün akşam eşime ait restoranda yemek yiyordum. Bir hanımefendinin nefes alamadığını ve fenalaştığını gördüm. Hemen müdahale ettim ve Heimlich manevrasını uyguladım. Neyse ki Hamire Hanım yeniden nefes almaya başladı. Kendisi daha sonra bana teşekkür ederek, ‘İyi ki buradaydınız. Bu durum bizim için bir şans oldu, hayata döndüm’ dedi. Kendisine sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum" dedi.

Soğukkanlı olmanın önemine değinen Dereli, "Böyle durumlarda soğukkanlı kalmak kritik. Eğitimim sayesinde hemen müdahale ettim. Nefes borusuna kaçan yiyeceğin dışarı atılabilmesi için göğüs kafesi ile göbek arasına basınç uygulanması gerekiyor. İlk yardımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu tür basit müdahaleleri bilmek, insanların hayatını kurtarabilir. Özellikle işletmelerde çalışanların bu konularda bilgi sahibi olmaları şart. Gördüğünüz gibi, küçük bir müdahale ile insanlar hayata yeniden tutunabiliyor" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.