Eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, Suriye'deki Beşar Esad rejiminin düşüşünü, "ülke dışından güç kazanma anlayışı ve mezhepçiliği körüklemenin sona erdiği bir dönüm noktası" olarak değerlendirdi. Hariri'nin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, eski Başbakan, BAAS rejiminin çöküşünün Suriyelilere yeni bir dönemin kapılarını araladığını ifade etti.
Esad rejiminin düşüşünü, "İşte o karanlık saatten beri beklediğim gün" sözleriyle tanımlayan Hariri, Suriyelilere hitaben, "(Esad'ın) büyük hapishanesinden kurtarılan Şam'da özgürlüğün haykırışını görmekten büyük mutluluk duyuyorum." dedi.
Hariri, Suriyelilerin tüm kesimleriyle Esad'ın düşüşünü "Suriye'nin düğün günü" olarak kutladığını belirtti ve "Golan'ı düşük bir bedelle satıp, kendine ödeme yapan ya da halkına karşı savunanlara, kendini satan, yarım asır boyunca Filistin ticareti yapan rejim yıkıldı." şeklinde konuştu.
Esad'ın Suriye ve Arap dünyasına "ihanet etmesinin doğal bir sonuç olduğunu" savunan Hariri, "Esad'ın düşüşü, ülke dışından güç kazanma anlayışının ve mezhepçiliği körüklemenin sonudur. Diktatörün düşüşü, bireylere ve topluluklara adaletsizlik ve keyfilik gibi yaklaşımlar hala var olduğu sürece hiçbir anlam taşımaz." dedi.
"ARAPLARIN GURUR VESİLESİ"
Esad'ın hatalarının tekrarlanmaması durumunda Suriye'nin ve halkının yeniden dirilişinin mümkün olacağına dikkat çeken Hariri, şunları söyledi: "Suriyeliler ve devrimin öncülerinin gösterdiği bilinç, dünyayı hayrete düşürdü. Şiddet ve intikamı reddederek, devrimin gerçek yüzünü dünyaya hoşgörü ve bilinçli bir yaklaşım olarak sundular. Bu, Arapların modern tarihinde gurur kaynağıdır ve gelecek nesillere bir ders olacaktır."
Hariri, Suriye'deki kazanımların korunması ve ülkeyi özgürlükle buluşturacak geçiş sürecinin tamamlanması gerektiğini vurgulayarak, "Suriye ve özgürlük, acının ve umudun hikayesidir, devrimin ilk çağrısıdır." ifadelerini kullandı.