Esnafların dikkatine! POS cihazları yenileniyor, Bakan Şimşek'ten talimat geldi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, esnaflara yönelik yaptığı açıklamada, POS cihazlarının yenilenmesi gerektiğini bildirdi. Bu gelişimin Katma Değer Vergisi (KDV) oranları ile ilgili değişimden kaynaklandığı öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, POS cihazlarında değişikliğe gidileceğini duyurdu. Vergi gelirlerinde artışa gitmek adına Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında yapılan değişimler sonrasında POS cihazlarındaki tutarsızlık dikkat çekti.

POS CİHAZLARI YENİLENECEK

İşletmelerde yüzde 10 olarak açıklanan Katma Değer Vergisi (KDV)'yi yüzde 1 olarak açıklanmıştı. Arada yer alan yüzde 9 farktan haksız kazanç sağlanmaması için değişiklik olacağı belirtildi. Konuya ilişkin POS cihazları hakkında açıklama yapan Bakan Şimşek, haziran ayına kadar süre verdi. İşletmelerde yeni nesil POS cihazlarının kullanılacağını söyleyerek, "Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı mesela. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile." ifadelerine yer verdi.

BANKALAR BİRLİĞİ HAREKETE GEÇTİ

POS cihazı çerçevesinde yapılan denetimlerde, büyük miktarda POS cihazının kayıt dışı olduğu tespit edildi. İşletmelerde birden fazla POS cihazı bulunsa da yalnız birisi yazarkasaya bağlanıyor ve diğer satışlarda fatura düzenlenmediği tespit edildi.

Özellikle küçük işletmelerin bu kapsamda yer aldığını belirterek, Türkiye Bankalar Birliği'nin POS cihazı listesi ile mükelleflerin elinde bulunan POS cihazlarının listelerinin karşılaştırmaya başlandığı açıklandı.

POS CİHAZI KULLANANLARA UYARI

POS makinalarının usulüne aykırı kullanımı hakkında daha öncesinde Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan açıklama gelmişti. Açıklamada yapılan ikazlar ise şu şekilde;

"Bankalar ve kredi kartı okuma makinesi (POS makinesi ve imprinter cihazı) veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında verdikleri cihazların üye işyerlerini ve bu işyerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı ile yapılan) günlük satış tutarları bazında aylık dönemler halinde ilgili dönemi takip eden ay Başkanlığımıza göndermektedirler." dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

68. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kazanan İsveç Oldu!
Ayşe Ateş eşi Sinan Ateş'in neden suikaste uğradığını ilk kez açıkladı
Vatandaşa kötü haber: Zam dalgası geliyor! Elektrik, doğal gaz, köprü ve otoyollara zam kapıda!
Sydney Sweeney, Christy Martin'in Ayak İzlerini Takip Edecek: Yeni Film Projesi!
Ankara Kalesi'nin Restorasyon Çalışmaları Havadan Görüntülendi