Yeni Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, sosyal güvenlik mevzuatı iş gücü piyasasındaki değişiklikler ve yeni esnek çalışma biçimlerine uyum sağlamak amacıyla güncellenecek. 2025-2027 yıllarını kapsayan plan doğrultusunda, sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli mali sürdürülebilirliğini artırmak için prim tabanı ve tahsilat yöntemlerinde iyileştirmeler yapılacak.
Sistem, kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi ön planda tutan düzenlemelerle güçlendirilecek. Ayrıca, sosyal güvenlik kapsamı genişletilerek sisteme dahil olmayan gruplar için çeşitli uygulamalar geliştirilecek.
2025 yılının ikinci çeyreğinde, sosyal güvenlik mevzuatı yeni çalışma koşullarına ve esnek iş modellerine uyum sağlayacak şekilde düzenlenecek. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma gibi yeni iş modelleri için mevzuat değişiklikleri yapılacak ve iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.
Yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinin iş gücü piyasalarına etkileri değerlendirilecek ve adil geçiş süreçlerine yönelik programlar hayata geçirilecek. Ayrıca, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülerek tamamlayıcı bir emeklilik sistemi kurulacak. Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) fonlar, katılımcıların birikimlerine daha fazla değer katacak şekilde yeniden tasarlanacak.
Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri iyileştirilecek, istihdam teşvikleri sadeleştirilerek kadın, genç ve engellilere yönelik teşvikler artırılacak. Sağlık hizmetlerinin finansal sürdürülebilirliği sağlanacak, veri analizi ile geri ödeme kriterleri gözden geçirilecek ve ilaç harcamaları etkinleştirilecek.
Sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılacak, talep kontrolü ve hizmet entegrasyonu güçlendirilecek, ve Sağlık Market Uygulaması'nın kapsamı genişletilerek ilaç ve medikal malzeme tedarik zinciri güçlendirilecek. Ayrıca, sosyal güvenlik kurumlarının bilişim sistemleri güçlendirilecek ve veri paylaşımı artırılacak.