Esnek Çalışmada Yeni Dönem: Düzenlemenin Detayları Şekilleniyor!

Esnek çalışma modeline yönelik düzenlemelerin detayları netleşmeye başladı. Çalışma hayatında köklü değişiklikler getirecek bu düzenlemelerin ilk adımında, belirli süreli iş sözleşmelerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Geçen hafta gerçekleştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu (YOİKK) toplantısında ele alınan esnek çalışmayla ilgili düzenleme, netlik kazanmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, esnek çalışma modelinde atılacak ilk adım, belirli süreli iş sözleşmelerinin daha kolay hale getirilmesi olacak. Planlanan yeni modelde, bir veya iki yıl süreli iş sözleşmelerinde "bir projenin tamamlanması" gibi somut bir gerekçe aranmayacak. Hürriyet'in haberine göre, herhangi bir gerekçe olmaksızın belirli süreli sözleşmelerle çalışan istihdam edilebilecek.

OBJEKTIF KOŞUL KISMEN KALDIRILACAK

4857 sayılı İş Kanunu'nda yer alan belirli süreli iş sözleşmesi, mevcut düzenlemelere göre, "belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullar" bulunması durumunda yapılabiliyor. Ancak, yeni düzenlemeye göre, bu objektif koşul belirli süreli iş sözleşmeleri için kısmen kaldırılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında 13 Ağustos’ta gerçekleştirilen YOİKK toplantısında, uzaktan, kısmi, geçici süreli çalışma ve platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği gereksinimlerinin iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek belirlendiği ifade edilmişti. Bu kapsamda, belirli süreli iş sözleşmesine yönelik yasal değişiklikler üzerinde çalışmalar devam ediyor.

SÜRE SINIRLARI VE YENILEME HAKKI

Yetkililer, objektif koşulun yalnızca belirli bir süreyi aşan iş sözleşmeleri için geçerli olacağını belirtiyor. Örneğin, iki yıla kadar olan belirli süreli iş sözleşmelerinde herhangi bir gerekçe aranmayacak ve bu sözleşmeler bir kez yenilenebilecek. Ancak, iki yılı aşan sözleşmelerde "belli bir işin tamamlanması" gibi koşullar aranacak. Ayrıca, zincirleme olarak dörtten fazla belirli süreli iş sözleşmesi yapılması da ancak geçerli bir sebep olduğunda mümkün olacak. Bu sınırın değişebileceği ve "iki yıl" süresinin bir yıl olarak da belirlenebileceği, kesin kararın henüz verilmediği ifade ediliyor.

GENÇ NÜFUSA YÖNELIK İSTIHDAM HEDEFI

YOİKK toplantısında yapılan sunumlarda, düzenlemenin genç nüfusun istihdamını artırmayı hedeflediği açıklandı. 2023 yılı itibariyle 15-24 yaş arasında 800 binden fazla işsiz olduğu belirtilirken, bu sözleşmelerin gençlerin işgücü piyasasına daha kolay katılmalarını sağlamak ve kayıtdışı istihdamı azaltmak amacıyla düzenlendiği ifade edildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.