Etiyopya'nın uluslararası krize neden olan baraj bir ay içinde elektrik üretimine başlayacak

Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanı Sileshi Bekele, Mısır ve Sudan'la krize neden olan Hedasi Barajı'ndaki iki türbinin bir ay içinde elektrik üretmeye başlayacağını duyurdu.

Bekele, devlet ajansına yaptığı açıklamada, barajın iki türbini kullanarak bir ay içinde elektrik üretmeye başlayacağını dile getirdi.

Elektrik üretimi için tüm hazırlıkların sürdürüldüğünü belirten Bekele, Etiyopya'nın yoksulluğu bitirmek için doğal kaynaklarını kullanmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Sudan sınırında Nil Nehri'nin kollarından biri üzerine inşa edilen Hedasi Barajı, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında su kaynaklarının kullanıma ilişkin anlaşmazlık yüzünden krize yol açmış, tüm diplomatik girişimlere rağmen sorun çözülememişti.

Şimdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Barajı, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Elektrik ihtiyacının yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Madonna, Copacabana Plajı'nda muhteşem bir gösteriye imza attı: 1.5 milyon kişi konser alanındaydı
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı, Refah'a saldırı çağrısı yaptı
Kenya'daki sel felaketinde ölü sayısı 228'e çıktı
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Fransa Ziyareti: Ticaret ve Stratejik İlişkiler Gündemde
Tayland'da Aşırı Sıcaklar: En Az 38 Kişi Hayatını Kaybetti