Sicilya Adası’ndaki Etna Yanardağı, son haftalarda artan volkanik hareketlilikle dikkat çekiyor. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü, yanardağın Voragine kraterinden kül ve lav püskürttüğünü, küllerin çevredeki yerleşim yerlerine ulaştığını ve lav akışlarının yanardağ eteklerinde görüldüğünü duyurdu. Gezi faaliyetleri ise geçici olarak durduruldu.
Sicilya Adası'ndaki 3.300 metre yüksekliğe sahip Etna Yanardağı’nda son haftalarda artan volkanik hareketlilik devam ediyor.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nün (INGV) Etna Gözlem İstasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, yanardağın aktif krateri olan "Voragine", dün akşam itibarıyla yeniden kül ve lav püskürtmeye başladı. INGV, Voragine kraterinin püskürttüğü lavların yanardağ eteklerinde akışlara neden olduğunu ve küllerin ortalama 6 kilometre yüksekliğe ulaştığını belirtti. Basında yer alan haberlere göre, bu volkanik faaliyetler Viagrande ve Acicastello gibi çevre yerleşim yerlerine kül yağmasına neden oldu.
Ayrıca, Voragine kraterindeki volkanik hareketlilik nedeniyle Etna Yanardağı'nın 2.500 metreye kadar olan bölgelere yapılan gezi faaliyetleri geçici olarak durduruldu. INGV, 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Voragine kraterinin biriken lavlarla yüksekliğinin 3.369 metreye ulaştığını ve bu yüksekliğin yanardağın en yüksek noktası haline geldiğini duyurmuştu.
Kıta Avrupası'nın en yüksek aktif yanardağı olan Etna, Aralık 2023'te büyük bir kül ve lav püskürmesi yaşadıktan sonra, bu yılın Temmuz ayından itibaren tekrar aktif bir dönem geçiriyor.