Euro Bölgesi enflasyonu hedefin altına indi!

Eylül ayında Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 1,7'ye gerileyerek son üç yılın en düşük seviyesine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası'nın hedefinin altında kalan bu oran, hizmetler ve gıda gibi ana bileşenlerdeki değişimle şekillendi.

Eylül ayında Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık bazda yüzde 1,7'ye gerileyerek son üç yılın en düşük seviyesine indi. Bu oran, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) hedefi olan yüzde 2'nin de altına düştü. 

Eurostat'ın yayımladığı verilere göre, Euro Bölgesi'nde ağustos ayında yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon, eylül ayında yüzde 1,7 seviyesine geriledi. TÜFE, aylık bazda ise yüzde eksi 0,1 olarak kaydedildi. Piyasaların beklentisi yıllık yüzde 1,8, aylık ise yüzde eksi 0,1 şeklindeydi. 

Çekirdek enflasyon verileri ise yıllık yüzde 2,7 ve aylık yüzde 0,1 olarak açıklandı.

Enflasyonun bileşenlerine bakıldığında, hizmetler yüzde 1,76 ile en yüksek yıllık enflasyon oranına sahip oldu. Bunu yüzde 0,47 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,12 ile enerji dışı sanayi ürünleri izlerken, enerji ürünlerinde yüzde eksi 0,6'lık bir düşüş görüldü.

Avrupa Birliği'nde (AB) de enflasyon, ağustostaki yüzde 2,4 seviyesinden eylülde yüzde 2,1'e geriledi. Aylık bazda ise TÜFE, yüzde eksi 0,1 olarak gerçekleşti. 

En yüksek yıllık enflasyon oranları Romanya'da yüzde 4,9, Belçika'da yüzde 4,3, Polonya'da yüzde 4,2 ve Hollanda'da yüzde 3,3 olarak kaydedildi. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'da ise yıllık enflasyon sırasıyla yüzde 1,8, yüzde 1,4, yüzde 0,7 ve yüzde 1,7 olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.