Eurostat istatistikleri yayınladı: En düşük kamu borcu hangi ülkeye ait?

Euro Bölgesi'nde kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, geçen son çeyreğinde yüzde 88,6 olarak belirlendi. AB'de ise yüzde 81,7 seviyesine geriledi.

Eurostat, Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek kamu borcu ve bütçe açığı verilerini yayınladı.

Rakamlara göre, Euro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı üçüncü çeyrekte %89,6 iken, son çeyrekte %88,6'ya düştü. AB'de ise kamu borcunun GSYH'ye oranı üçüncü çeyrekte %82,4 iken, dördüncü çeyrekte %81,7 olarak ölçüldü.

EN DÜŞÜK KAMU BORÇLARI 

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde bu oranlar AB'de %83,4, Euro Bölgesi'nde %90,8 olarak belirlenmişti. Toplam kamu borcu Euro Bölgesi'nde 12 trilyon 732 milyar Euro, AB'de ise 13 trilyon 863 milyar Euro seviyesine ulaştı. Yunanistan, AB ülkeleri arasında kamu borcunun GSYH'ye oranının en yüksek olduğu ülke oldu ve bu oran %161,9 olarak kaydedildi. İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika da yüksek borç oranlarına sahiptir.

En düşük kamu borcu oranına sahip ülkeler ise Estonya, Bulgaristan, Lüksemburg ve Danimarka'dır. AB'de 2023'te bütçe açığı GSYH'nin %3,5'ine ulaştı, Euro Bölgesi'nde ise bu oran %3,6'ya geriledi. 2023'te bütçe açığının en yüksek olduğu ülkeler İtalya, Macaristan ve Romanya olarak belirlendi. AB kurallarına göre, üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH'nin %60'ını, bütçe açıklarının ise GSYH'nin %3'ünü aşmaması gerekmektedir. Ancak birçok AB ülkesi bu kriterlere uymamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

ATM'lerde yeni dönem: Bu paraları kabul etmeyecek!
Halka arz rüzgarı duruluyor mu?
Konut satışları durdu, GYF’lere talep arttı!
Borsada tarihi bir rekor yaşandı! Hangi hisseler en çok kazandırdı?
Türklerin dış yatırımı 5.7 milyar doları buldu