Ev Arayışında Olan Öğrenciler İçin Uyarı: Bu Dolandırıcılıklara Dikkat

Üniversitelerin yeni döneminin başlamasıyla birlikte, üniversite eğitimi için şehir değiştiren öğrenciler ve aileleri, kiralık ev bulma telaşına girdi. Ancak bu süreçte, dolandırıcıların dikkat çekici bir şekilde artan hedefi haline geldikleri belirtiliyor.

Üniversitelerin kayıt döneminin ardından, büyükşehirlerde kiralık ev arayışında olanların sayısında önemli bir artış gözlemleniyor. Bütçelerine uygun ev bulmaya çalışan öğrenciler ve aileleri, internetteki sahte ilanlar nedeniyle dolandırıcıların "kapora" tuzağına düşme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Gerçekten var olmayan konutlara dair bilgiler içeren ilanlar, dolandırıcılar tarafından yayınlanıyor. Bu kişiler, bağlantı kurdukları kişilerle telefon görüşmesi sonrası kapora talep ederek, ucuz ev kiralamak isteyenleri mağdur ediyor.

KAPORA DOLANDIRICILIĞI

Dolandırıcılar, havale yoluyla kapora ödenmesinin ardından ilanı kaldırarak telefon hatlarını iptal ediyor. Mağdur olan kişiler, haklarını aramak için savcılığa ya da tüketici hakları derneklerine başvurmaya yöneliyor.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, internet üzerinden konut kiralamak isteyenlerin kötü niyetli kişiler tarafından dolandırılma riskiyle karşılaştığını belirtiyor.

DOLANDIRILMAMAK İÇİN DİKKAT EDİN

Gündüz, ev kiralayacakların dolandırıcılığa maruz kalmamak için dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor: "İlanı verenler, kiralamak isteyenlerden beğendikleri gayrimenkulü ilan sayfasından kaldırmak için kapora talep ediyor. Bu durumda, heyecanla para gönderen vatandaşlar dolandırılıyor. Dolandırıcılar, ilan sadece bir gün kalsa da 10-15 kişiyi bu yöntemle dolandırarak ciddi kazanç sağlıyor. Kiralamak istediğiniz evi mutlaka görün, tapu sahibiyle iletişime geçin veya bir emlakçı aracılığıyla kiralıyorsanız vekalet isteyin, yetkisini kontrol edin ve meslek odasına üyeliğini inceleyin. Bu koşullar sağlanmıyorsa, tüketicilerin aldanmaması ve kapora ya da depozito ödememeleri gerekiyor."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.