Ev işçilerinin işçi statüsüne alınması için kanun teklifi

HDP’li Serpil Kemalbay’ın ev işçilerinin İş Yasası kapsamına alınması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

HDP’li Serpil Kemalbay’ın ev işçilerinin İş Yasası kapsamına alınması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, ev işçilerinin İş Yasası kapsamına alınması için Meclis’e kanun teklifi sundu. Kemalbay’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifine göre, 4857 sayılı İş Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yürürlükten kaldırılıyor.

Kanunun 4. Maddesi, kanun hükümlerinin uygulanmayacağı iş ve iş ilişkilerini tanımlıyor. Bunlar arasında ev hizmetleri de bulunuyor.

Kemalbay, kanun teklifinin gerekçesinde, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 4. Maddesi (e) bendinde ev hizmetlerinde çalışan ev işçilerinin de sayıldığını, böylece ev işçilerinin işçi olmadıklarının kabul edildiğini belirtti.

1 MİLYONDAN FAZLA EV İŞÇİSİ KAYITDIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Türkiye’de 1 milyondan fazla ev işçisinin çalıştığını hatırlatan Kemalbay, “Ev işçileri iş yasasında verilen işçi tanımının her 3 unsurunu da taşımalarına rağmen işçilik haklarından yararlanamamaktadır. Bu da çalışma barışını bozmakta, işçiler arasında ayrımcılığa yol açmakta ve ev işverenlerinin işçileri, güvencesiz çalışma koşullarında, kayıt dışı çalıştırmasını adeta teşvik etmektedir. 4857 sayılı iş kanunun 2. Maddesinde yer alan işçi, işveren, iş ilişkisi, işyeri tanımında yer alan ücret, zaman ve bağlılık kriterlerinin tamamı ev işçileri için de somut olarak gerçekleşmesine rağmen ev işçilerinin işçi sayılmaması hükümetler yönünden bir tercihe dönüşmüştür” dedi.

EV İŞLERİNİ DEVLET ORGANİZE ETMELİ

Yemek, çamaşır, bulaşık, çocuk ve hasta bakımı gibi işlerin kamusal olarak devlet tarafından organize edilmesi gerektiğinin altını çizen Kemalbay, “Tüm bu işlerin ev kadınları ve ev işçileri tarafından güvencesiz çalışma koşullarında görülüyor olması kadın emeğinin daha da ucuz ve görünmez olmasına sebep olmaktadır. Bu teklifle ülkemizde kayıt dışı koşullarda yaşayan 1 milyondan fazla ev işçisini yasal haklarına kavuşturacak ve ‘kayıt dışı ile mücadele programı’ bakımından somut ve ülke, kurum menfaatlerine uygun bir düzenleme önerilmektedir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.