Ev kirasını IBAN'a yatıranlar yandı! Yargıtay'ın emsal kararı yeni dönemi başlattı

Yargıtay'ın ev kiralarının IBAN üzerinden ödenmesi konusundaki çarpıcı kararı, kiracılar ve ev sahipleri arasında yeni bir döneme işaret ediyor. Banka transferi sırasında yaşanan hataların tahliye sebebi olarak kabul edilmesi, konut kiralarındaki anlaşmazlıklara yeni bir boyut katıyor.

Ev kiralarındaki enflasyon oranına dayalı zamların sınırlanmasıyla ilgili düzenlemeler, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki ilişkiyi etkilemeye devam ediyor. 2022 Temmuz'undan beri uygulanan yasa, enflasyon oranı ne olursa olsun bir yıl içinde kiralara yüzde 25 oranında zam yapılmasına izin veriyor.

Ancak, konut fiyatlarının hızla yükselmesiyle birlikte ev sahipleri, bu sınırlamayı aşabilmek adına farklı yollar arayışına girdi. Yargıtay'ın son kararı, bu konuda önemli bir emsal teşkil ediyor.

EFT KESİNTİSİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARDI

Yargıtay, kira bedelini banka transferi ile yatıran kiracılar ve ev sahipleri arasında dikkat çeken bir karara imza attı. Bir dava sonucunda mahkeme, kiracının banka transferi sırasında yaptığı hatayı gerekçe göstererek evin tahliye edilmesine karar verdi.

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI VE EMSAL NİTELİK

Davada adı geçen L.M. isimli kiracı, her ay düzenli olarak kira bedelini ev sahibinin banka hesabına yatırdı. Ancak ev sahibi, 4 ay boyunca kirayı eksik ödendiğini iddia ederek icra takibi başlattı. Kiracı ise bu iddiayı reddederek, banka tarafından yapılan EFT kesintisinin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu savundu.

Mahkeme, ev sahibini haklı buldu ancak kiracının temyizi üzerine Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu. Yapılan yeniden yargılama sonucunda mahkeme aynı kararı verdi. Ancak, ev sahibinin tekrar temyizi üzerine devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği emsal karar, paranın eksiksiz ödenmesinin kiracının sorumluluğunda olduğunu belirtirken, banka üzerinden yapılan havaledeki işlem ücretinin kiracıya ait olduğunu vurguladı. Bu karar, gelecekteki benzer davalarda emsal olarak kabul edilecek.

Mobil ve web şube kanalları ile yapılan transferlerde genellikle eksiksiz ödeme yapılırken, ATM'den yapılan transferlerde işlem kesinti ücretinin paranın üzerinden alındığına dikkat çekildi. Kiracılar ve ev sahipleri, bu tür detaylara dikkat ederek hukuki sorunlardan kaçınmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği hisseler belli oldu
POS cihazlarına sıkı denetim uygulandı: Mehmet Şimşek hiç acımadı!
Temmuz ayındaki emekli maaşı artışıyla ilgili masadaki rakamlar sızdırıldı
IMF'nin dolar/TL kuru tahminleri şok etti! O tarihte üç haneli sayılar geliyor, hazırlanın!
S&P'den dikkat çeken tahmin: 2025 yılında dolar kaç lira olacak?