İlan sitelerinde kiralık ev ve oda ilanlarına ek olarak ranza kiralamaları da yer almaya başladı. Bu ranzaların kiralama ücretleri 18 bin TL'ye kadar ulaşabiliyor.
Sözleşmesiz ranza kiralama uygulaması, ev sahiplerine yeni bir gelir kapısı sunuyor. Okulların açılmasıyla birlikte kiralık ev ve yurt arayan öğrencilerin hala yoğun bir talebi varken, bu durumu fırsata çevirenler ilan sitelerini ranza ve kiralık oda ilanlarıyla doldurmuş durumda.
Özellikle büyük şehirlerde üniversite öğrencileri için yurt sorunu arttıkça, 'kiralık ranza' ilanları dikkat çekiyor. Özel yurtların yüksek fiyatları, ev kiralarıyla rekabet ederken, bazı kişiler öğrencilerin bu mağduriyetini fırsata çeviriyor. Emlak siteleri, paylaşımlı ev ilanlarıyla dolup taşıyor.
Bazı ev sahipleri ve fırsatçı kiracılar, odalarını sanki bir pansiyon veya yurt işletmecisi gibi kiraya vermeye başladı. Bu aşamada odalara birden fazla ranza yerleştirerek kazançlarını artırıyorlar.
ATV muhabirinin yaptığı araştırmada, ilan sahiplerinden ilginç yanıtlar geldi. Bir ilan sahibi, "Odalar ikişer kişi 8 bin TL, 4 kişilik oda 10 bin TL yatak başı, faturalar dahil. İki kişilik odalar da 13 bin TL yatak başı. Biz öğrenci evi dizayn ettik, pansiyon değil" ifadelerini kullandı. Başka bir ilan sahibi ise, "Salon kısmı ailemize ait. Toplamda 7 kişi kalacağız evde." şeklinde konuştu.
18 bin TL talep eden bir başka ilan sahibi ise, "Bu ev bir aile evi. Odanın içinde bir ranza var. Önce 20 bine koymuştuk, sonra 18'e düştük. Depozito alabiliriz ama sözleşme yapmayacağız. Samimiyetle ilgili olarak sözleşme düşünmedik." dedi.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu durumun kayıtdışı ekonomi, vergi kaçağı ve güvenlik açısından riskler taşıdığını belirtti. "Ev sahibi, normalde 25-30 bin TL'ye kiralayacağı bir evi 50-60 bin TL'ye verebiliyor. Bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan bir genelge veya yönetmelik çıkabilir." şeklinde uyarıda bulundu.