Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü yazısında konut gelirlerinden alınan vergilere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Güngör, elde edilen konut kira gelirlerinin belirli bir tutarından gelir vergisinin istisna tutulduğunu ancak bu kararın kaldırıldığını öğrendiğini açıkladı. Bu durumda, "boş evden de vergi alınacak" haberleri gündeme bomba gibi düştü.
KARARDAN VAZGEÇİLDİ!
Dilek Güngör, bugünkü yazısında konut kiralarının vergisine ilişkin olarak şunları söyledi:
"Bir diğer konu da konut kira gelirlerindeki istisna konusu… Biliyorsunuz, elde edilen konut kira gelirlerinin belli bir tutarı (2024 yılı için 33 bin TL'si) gelir vergisinden istisna. Maliye, bu istisnanın kaldırılmasını istiyordu. Öğrendiğim kadarıyla, bu istisnanın kaldırılması kararından vazgeçilmiş…"
Maliye bürokrasisinin alternatif formüller bulduğunu ve boş evlerden vergi alınacağını belirten Güngör, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Ama şimdi Maliye bürokrasisi gelir yaratacak başka formüller bulmuş! Mesela, boş evlerden vergi alınması gibi… Aslında bunun dünyada örnekleri var. Avustralya, Güney Kore, İrlanda, Kanada ve ABD 'boş konut vergisi' uygulayan ülkeler… Verginin amacı gereksinim sahipleri varken konutların boş tutulmasının önüne geçmek… Boş Konut Vergisi kimi ülkede yüzde yarım kiminde yüzde 10 arasında uygulanıyor. Tamam, kira bedelleri çok yükseldiğinde bu konu tartışıldı… O dönemde konut kiralarındaki artışa karşı senelik yüzde 25'lik sınır konuldu. Bu sınırlama çok da çözüm olmadı. Uygulama 2 Temmuz'da bitiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira sınırlamasının uzatılmayacağını açıkladı. Sanırım, fahiş kira artışlarını durdurmak için yeni formül boş konut vergisi olacak. Böylece, Maliye hem vergi geliri elde edecek hem de ev sahiplerinin konutlarını boş tutarak kira fiyatlarının artışına zemin hazırlamasının önüne geçecek."
VERGİ NASIL HESAPLANACAK?
Söz konusu vergilerin biraz karmaşık olduğunu ifade eden Güngör, "Verginin nasıl hesaplanacağı ve vergilendirilecek konutun nasıl tespit edileceği muamma... Dolayısıyla ince eleyip, sık dokumak gerekiyor" şeklinde yazdı.
BORSA İŞLEMLERİNDEN VERGİ
Konut vergilerinin yanı sıra borsa işlemlerinden vergi alınması konusuna da değinen Güngör, şu sözleri kaleme aldı:
"Son bir notum da birkaç gündür tartışılan borsa işlemlerinden vergi alınması konusunda… Bu iddialar ortaya atıldıktan sonra yatırımcıların epey kafası karıştı. Panik satışlarıyla endeks düştü. Açıkçası, Maliye burada iletişimi iyi yapamadı. Bakan Şimşek bir gün sonra çıkıp, borsa ve kripto paralarda kazanca dayalı gelir vergisi öngörmediklerini belirtirken "Çok sınırlı bir işlem vergisi gündemimizde" dedi. Yatırımcılar bu kez de 'cüzzi' denilen verginin ne olacağını merak etmeye başladı. Fakat ne olursa olsun bu vergi piyasadaki hacmi düşürüp, likiditeyi azaltacaktır.
Üstelik, bir taraftan 'insanlar dolarize olmadan tasarruflarını TL cinsi varlıklara yatırsın, şirketler halka arzlar yoluyla sermaye piyasalarından fon bulsun' denilirken, işlem vergisiyle kafa bulandırmak neye hizmet edecek? Nasıl bir formül bulunacağını merak ediyorum."