Ev sahiplerinin ‘kontrat’ oyununa dikkat: Kirada ‘kayıt dışı’ kavgası

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira gelirlerini bildirme zorunluluğu ve banka üzerinden ödeme şartı, ev sahipleri ile kiracılar arasında gerginlik yarattı. Bazı ev sahipleri, vergi yükünden kaçmak için kontrat taleplerini reddedip, kiracılara zam tehdidiyle baskı yapıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelir beyanı zorunluluğu getirip, kira ödemelerinin banka ya da PTT üzerinden yapılmasını şart koşması, bazı ev sahiplerinde endişeye yol açtı. Bu durum, ev sahipleri ile kiracılar arasında gerginliklere neden oldu.

Yüzde 25 kira artış sınırıyla birlikte başlayan bu gerilim, son dönemde şiddet vakalarının artmasıyla daha da belirginleşmişti. Uzun süre yürürlükte kalan bu düzenlemeler sonrasında, hükümetin yeni ekonomi politikaları kapsamında kira gelirleri de vergi radarına girdi. Bu doğrultuda ev sahiplerinin kira gelirlerini bildirmesi zorunlu hale gelirken, bildirmeyenler ise cezalarla karşı karşıya kalıyor. Aynı zamanda, kira ödemelerinin kayıt altına alınmasını amaçlayan bir diğer düzenleme de kontratların zorunlu tutulması.

KONTRAT TALEBİ GERGİNLİK YARATIYOR


Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, bu yeni düzenlemeler bazı ev sahiplerinde rahatsızlık yaratıyor. Özellikle kontratsız ve elden ödeme alan ev sahipleri, kiracılarının kontrat yapma taleplerine olumsuz yaklaşıyor. Vergiden kaçınmak amacıyla kontrat yapmak istemeyen bazı ev sahipleri, kiracılarına "Ya kira artışını kabul edersin ya da evi boşaltırsın" şeklinde baskı yapıyor. Bu durum, birçok kiracıyı hukuki yollara başvurmaya itiyor.

AVUKAT: HAKLARINIZI KORUMAK İÇİN KONTRAT YAPIN


Avukat Ercan Aslan, Maliye Bakanlığı'nın bu kararları sonrasında kiracılardan gelen şikayetlerin arttığını belirterek, ev sahiplerinin kontrat yapmayı reddetmesi halinde kiracıların vergi dairesine başvurabileceğini söyledi. Aslan, "Kiracılar mutlaka yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeli ve ödemelerini banka üzerinden yapmalı. Böyle bir durumda, kontrat talebinizi noter aracılığıyla resmî hale getirmeniz haklarınızı koruyacaktır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.