Ev satışlarında süreler 1-2 aydan 6 aya çıktı

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Eski satış hızı kalmadı ve adetler düşüyor. Fiyatlar ise durağanlaştı. Sadece Rusların ve Ukraynalıların alımları ve kiralamaları piyasaya dinamizm sağlıyor” dedi.

Ekonomim'in haberine göre ev satışlarında süreler 1-2 aydan 6 aya çıktı ve piyasa durgunlaştı. Piyasada kredi kaynaklı finansmana erişim probleminden dolayı bazı bölgelerde durağanlık yaşandığı ve fiyatların düşüş eğilimine girdiği kaydediliyor. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre, konut pazarının 2023’teki seyrini finansmana erişimi sağlayacak olan kampanyalar belirleyecek.

"1-2 ayda satılırken şimdi 5-6 ayda satılır oldu"

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Eski satış hızı kalmadı ve adetler düşüyor. Fiyatlar ise durağanlaştı. Sadece Rusların ve Ukraynalıların alımları ve kiralamaları piyasaya dinamizm sağlıyor” ifadelerini kullandı. Eskiden 1 ila 2 ay içinde satılan konutlarda bu sürenin uzadığını aktaran Özcan, “Fiyatı 5 ila 10 milyon lira olan gayrimenkuller 1-2 ayda satılırken şimdi 5-6 ayda satılır oldu” bilgisini verdi.

Konut kredilerine erişimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ipotekli satışlarda durağan bir piyasa olduğunu belirten Zingat. com Ticari ve Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, piyasadaki durgunluğun bir diğer nedeninin ise açıklanması beklenen bir konut kampanyasından kaynaklandığını söyledi. Piyasanın kampanyayı fiyatlamaya çalıştığını kaydeden Karaismailoğlu, “3-4 aydan bu yana süren bir durağanlık söz konusu” değerlendirmesini yaptı.

"Yaprak kımıldamıyor"

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise ”Yaprak kımıldamıyor. Normalde yıl sonu hareketli geçerdi. Fiyatlar yüksek, ayrıca başlaması beklenen kampanya da piyasadan talebi çekti" diye konuştu.

Fiyatlarda ağustos ayından bu yana köpük kısmının gittiğini kaydeden Aşa, “Köpüğün bir miktar daha gitmesini bekliyoruz. İnşaat maliyeti filan derken eskiden 1 milyon TL olan konut şu anda 5 milyon TL’ye çıktı. Köpüğün gitmesiyle 3 ila 3.5 milyon TL’ye gerileyebilir” diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
Ev alacaklara haber: Konut fiyatlarının düştüğü bölgeler açıklandı