Evrenin en büyük kara delik jeti çifti keşfedildi: Uzunluğu 23 milyon ışık yılı!

ABD'deki California Teknoloji Üniversitesi'nde (Caltech) gerçekleştirilen araştırmada, yaklaşık 23 milyon ışık yılı uzunluğunda olan ve bir kara delikten çıkan en büyük jet çifti keşfedildi.

Bilim insanları, bugüne kadar gözlemlenen en büyük kara delik jet çiftini keşfetti. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yüklü iyonlar, elektronlar ve diğer parçacıklardan oluşan kara delik jetleri, kara deliklerin etrafındaki manyetik alanlar tarafından neredeyse ışık hızına kadar hızlandırılıyor. 

Araştırmada "Porphyrion" adı verilen bu kara delik jet çiftinin, yaklaşık 23 milyon ışık yılı uzunluğunda olduğu ve şimdiye kadar keşfedilen en büyük jet olduğu belirtildi. Düşük Frekans Sırası (LOFAR) ağı ile yapılan çalışmada, Porphyrion'un uzunluğunun yaklaşık 140 Samanyolu galaksisinin uç uca eklenmiş hali kadar olduğu ortaya kondu.

Araştırmacılardan Martijn Oei, daha keşfedilmeyi bekleyen birçok "mega yapı" olabileceğine dikkat çekerek, "Samanyolu, bu iki dev patlamanın içinde adeta küçük bir nokta gibi kalıyor," dedi. Önceki en büyük kara delik jeti "Alcyoneus" ise aynı ekip tarafından 2022'de keşfedilmiş ve yaklaşık 100 Samanyolu uzunluğunda olduğu belirtilmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.