Eylül ayında faiz indirimine giden merkez bankalarına Fed de katıldı

Küresel ekonomiler, son üç yıldır süregelen enflasyonla mücadelede sona yaklaşırken, birçok banka ülkelerindeki ekonomik duruma göre politikalarını ayarlamaya devam ediyor.

Küresel ekonomiler, son üç yıldır süregelen enflasyonla mücadelede sona yaklaşırken, birçok banka ülkelerindeki ekonomik duruma göre politikalarını ayarlamaya devam ediyor. Eylül ayında, Amerika Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz indirimine giderken, Rusya ve Brezilya merkez bankaları faiz artırma kararı aldı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise politika faizini sabit tuttu.

Fed, 4 yıl aradan sonra politika faizini ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Açıklamada, istihdamın yavaşladığı, işsizlik oranının yükseldiği ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediği belirtildi. Fed, bu yıl toplamda 50 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini öngördü.

ECB, düşen enflasyona yanıt olarak ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi. Mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60'ar baz puan düşürdü.

Kanada Merkez Bankası (BoC), politika faizini üçüncü kez üst üste 25 baz puan düşürerek yüzde 4,25'e indirdi. İsviçre Merkez Bankası (SNB) da ekonomiyi desteklemek amacıyla faiz oranını üçüncü kez 25 baz puan düşürerek yüzde 1'e çekti.

Çin, Fed'in faiz indirimi kararının ardından gösterge faizi olan 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında değişiklik yapmadı. Ancak PBoC, iç talepteki zayıflık ve gayrimenkul sektöründeki düşüş nedeniyle çeşitli politika adımları açıkladı.

BoE, politika faizini beklentilere uygun şekilde yüzde 5'te sabit bıraktı. BoJ ise Japonya'daki ekonomik toparlanmanın sürdüğünü belirtti ve enflasyonist baskıların devam etmesine rağmen politika faizini yüzde 0,25 seviyesinde tutmaya devam etti. TCMB ise geçen ayki toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50'de bıraktı.

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkardı. Brezilya Merkez Bankası da faizini 25 baz puan artırarak yüzde 10,75'e yükseltti.

Eylül ayında Avrupa'daki bazı merkez bankaları da faizlerini düşürerek, İsveç Merkez Bankası, Macaristan Merkez Bankası ve Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın politika faizlerini sırasıyla yüzde 3,25, yüzde 6,50 ve yüzde 4,25'e indirdiği görüldü. Norveç Merkez Bankası ise faiz oranını yüzde 4,5'te sabit bıraktı.

Asya'da, Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Fed'in faiz indirimi sonrası gösterge faizini aynı oranda düşürdü. Endonezya Merkez Bankası, 25 baz puanlık bir indirimle politika faizini yüzde 6'ya çekti, Tayvan Merkez Bankası ise faiz oranlarını sabit tuttu. Meksika Merkez Bankası ve Güney Afrika Merkez Bankası da politika faizlerini 25 baz puan düşürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.