EYT Sonrası Çalışan-Emekli Oranı Zirve Yaptı! Sosyal Güvenlikte Alarm Zilleri

Türkiye’de çalışan-emekli oranı tehlikeli bir seviyeye düştü. EYT düzenlemesi, oranı hızla düşürürken uzmanlar, sosyal güvenlik sisteminin geleceği için risk uyarısında bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye'de çalışan-emekli dengesi giderek bozuluyor. 2023 yılı sonunda 1,58'e kadar düşen çalışan-emekli oranı, 2024'ün Haziran ayı itibarıyla daha da gerileyerek 1,55'e ulaştı. Uzmanlar, 1 emekliye karşılık en az 2 çalışanın bulunması gerektiğini belirterek, bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurguluyor.

EYT DÜZENLEMESİ ORANI DÜŞÜRDÜ

Çalışan-emekli oranındaki bu hızlı düşüşün en büyük nedeni olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi gösteriliyor. EYT'nin devreye girmesiyle 0,5 puanlık bir düşüş yaşandı ve emekli sayısı hızla arttı. 2022 yılında 1 emekliye karşılık 2,1 çalışan varken, EYT'nin devreye girmesiyle bu oran hızla gerileyerek 2023 sonunda 1,58'e, Haziran 2024 itibarıyla ise 1,55'e düştü.

ENFLASYONUN DA ETKİSİ VAR

Yüksek enflasyonun da emekli maaşlarını artırması, emekli olmayı cazip hale getiriyor. Bu durum, çalışan-emekli oranındaki dengesizliği daha da derinleştiriyor. Türkiye'deki emeklilik oranı, 2022 yılından itibaren hızla artarak tarihi zirvelere ulaştı. Uzmanlar, bu trendin uzun vadede sosyal güvenlik sistemine ciddi bir yük getireceği uyarısında bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.