Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili önemli bir değişiklik 1 Eylül 2024 itibarıyla yürürlüğe girdi. 28 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen ve 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan vergi kanunlarında değişiklik yapılmasına ilişkin kanunun bazı maddeleri, bu tarihten itibaren geçerli olmaya başladı.
Devletin Desteği Sona Erdi
Medyaradar'da yer alan habere göre, EYT düzenlemesi çerçevesinde emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışanlar için işverenlere sağlanan yüzde 5 oranındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) hakkı sona erdi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 95. madde de bu değişiklikle birlikte kaldırıldı.
Bu düzenlemenin etkisiyle, EYT yasasının yürürlüğe girdiği 1 Mart 2023 tarihinden bu yana Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanan prim desteği artık sona erdi. Bundan böyle, EYT'li çalışanlar için işverenler, sosyal güvenlik primlerini tamamen kendileri karşılayacak.
Yeni Prim Düzenlemeleri
1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla, işverenler EYT'li çalışanları için asgari ücret üstünden aylık 1013 TL ek sosyal güvenlik primi ödeyecek. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,5 olarak belirlendi. Kanunun 28. maddesi uyarınca, prim oranları eylül ayında güncellenmiş olup işverenler, her bir çalışan için asgari ücretin üzerinde en az 50 TL daha fazla prim ödeyecek.
Bu değişiklik, EYT'li çalışanların sosyal güvenlik primleri üzerindeki işveren yükünü artırırken, devletin prim desteğinin sona ermesi işverenler için ek mali yükler getirecek. Düzenleme, emeklilikte yaşa takılanlar için iş gücü piyasasında önemli bir etki yaratacak gibi görünüyor.