Yeni vergi paketiyle, EYT'li çalışanlar için işverenlere verilen %5'lik sigorta prim desteğinin kaldırılması öngörülüyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Okan Güray Bülbül'e göre, bu düzenleme işverenler için aylık 1000 liralık ek maliyet demek.
Bülbül, "Emeklilere herhangi bir fayda sağlamadığı için zaten sosyal güvenlik destek priminden kayıtdışı çalışma eğilimleri vardı. Ancak işverenler, bu teşvik sayesinde maliyetlerini azaltabilmek için SGDP'li olarak bildirmeye devam ediyorlardı. Şimdi maalesef birçok EYT'linin işverenlere 'sigorta yapmayın' deme ihtimali arttı" dedi.
Asgari ücret üzerinden çalışan bir emeklinin işverene maliyeti, teşvik olmadığı durumda 24 bin 902 lira 11 kuruş iken, teşvikli durumda 23 bin 902 lira 98 kuruş olarak belirtildiğini ifade etti.
Yeni vergi teklifiyle birlikte kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2'den %2,25'e çıkarılması da öngörülüyor.
Bülbül, "Kısa vadeli sigorta kollarında iş kazası, meslek hastalığı, analık ve hastalık risklerine dair prim ödeniyor. İşçinin eline geçen miktar değişmeyecek ancak asgari ücretin işverene maliyetini artıracak. Eğer temmuz ayında yürürlüğe girerse, ağustos ayından itibaren işverenlerin asgari ücret maliyeti 23 bin 552 lira 94 kuruş olacak. Bu, 50 TL'lik bir fark, %0,25'lik artıştan kaynaklanacak" şeklinde konuştu.
Aynı zamanda en düşük emekli maaşını 12 bin 500 liraya çıkaran ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren yeni vergi düzenlemesi teklifi, perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelecek.