Fahiş fiyat artışı ve stokçulukta yeni dönem

Yeni yasa ile fahiş fiyat cezaları artıyor, şirketlerin sermaye düzenlemesi zorunlu hale geliyor ve ürün uzmanlık borsalarına ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor. Tüketici koruması da güçleniyor.

Yayımlanan 7511 sayılı yasa, ticaret alanında önemli değişiklikler getiriyor. Fahiş fiyat cezaları artırılırken, şirketlerin sermaye düzenlemesi zorunlu hale geliyor. Ayrıca, ürün uzmanlık borsalarına yönelik yeni düzenlemeler ve tüketici korumasını güçlendiren hükümler de yer alıyor. Bu yasa, ticaretin düzenlenmesi ve tüketicilerin korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

FAHİŞ FİYAT CEZALARINDA ARTIŞ

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan 7511 sayılı yasa, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını, şirket sermayelerinin yükseltilmesini ve ürün uzmanlık borsalarına ilişkin düzenlemeleri içeriyor.

Yasanın bir bölümü, perakende ticaretin düzenlenmesiyle ilgili kanunda değişiklik yaparak, bir malın veya hizmetin satış fiyatında üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler kaynaklı fahiş artışların önlenmesini hedefliyor. Buna göre, her bir aykırılık için 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, piyasada darlık yaratıcı, rekabeti bozan faaliyetlerde bulunan işletmelere 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye kadar ceza verilebilecek. Ticaret Bakanlığı, bu hükme üç kez aykırı hareket eden işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatabilecek.

ŞİRKET SERMAYELERİNDE ARTIŞ

Yasanın bir diğer önemli hükmü, AŞ ve limited şirketlerin sermaye yeterliliği konusunda. Bu şirketler, 31 Aralık 2026'ya kadar yeni sermaye düzenine intibak sağlamak zorunda. Aksi takdirde, infisah edilip tasfiye süreci başlatılacak. Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan AŞ'ler, başlangıç sermayelerini 250 bin TL'den 500 bin TL'ye yükseltmek zorunda, aksi halde sistemden çıkarılacaklar.

ÜRÜN UZMANLIK BORSALARI

Yasaya göre, ürün uzmanlık borsalarının takas işlemlerinde mali sorumluluğu, belirlenecek limitler dahilinde ve alınacak teminatlar ile garanti fonu varlıklarıyla sınırlı olacak. Garanti fonunun kuruluşu ve işleyişi, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI

Yasa, tüketicinin korunması açısından da önlemler içeriyor. Bir malı zamanında teslim veya monte etmeyenler ile mal ve hizmet satışından kaçınanlar hakkında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, satış sonrası hizmetler kapsamında üretici ve ithalatçılara, belirli yükümlülükleri yerine getirme zorunluluğu getiriliyor ve bu zorunluluklara uymayanlar için cezai yaptırımlar öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.