Fahiş fiyatlarla mücadeleyi içeren kanun teklifinin 5 maddesi daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin bugünkü görüşmelerinde, 5 madde daha kabul edildi.

Genel Kurul'un kabul ettiği maddelere göre, Sebze ve Meyveler ile Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişiklikler yapılması öngörülüyor.

Kapalı satış yerlerinin ve diğer alanların pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına yol açan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü kaldırılıyor. Pazar yerlerindeki satış yerlerinin sadece tahsis yoluyla kiralanmasıyla pazarcıların maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor.

Kapalı pazar yerlerindeki satış noktalarının pazarcılık dışı kişilere verilmesiyle oluşan maliyet artışının engellenmesi amaçlanıyor.

3 Mayıs 2024'ten önce kurulan kapalı yerlerdeki sınırlı ayni haklar ve kiralama hakları, belirlenen süre sonuna kadar geçerli olacak.

Anonim şirketlerde başkan ve başkan vekillerinin görev süreleri, 3 yıl olan yönetim kurulu üyeleriyle uyumlu olacak şekilde düzenlenecek.

Anonim şirketlerde, üst düzey yöneticilerin atanması ve görevden alınması yetkisi yönetim kuruluna devredilebilecek.

Yönetim kurulu üyeleri, başkandan yazılı olarak toplantı çağrısı isteyebilecek. Bu isteğin kabul edilmesi durumunda çağrı başkan veya başkan vekili tarafından yapılacak. Yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yazılı talebiyle başkan, toplantıyı en geç 30 gün içinde yapmak zorunda olacak. Eğer bu süre içinde toplantı yapılmaz veya başkan veya başkan vekili ulaşılamazsa, istem sahipleri doğrudan çağrı yapabilecek.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, 15. madde kabul edildikten sonra bir ara verdi ve komisyonun geri dönmemesi üzerine birleşimi saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere kapattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.