Faiz İndirimi Kapıda Mı? Ekonomistlerden Ekim Ayına İlişkin İlk Tahminler

Merkez Bankası, geçtiğimiz ay olduğu gibi bu ay da politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarak piyasaların beklediği gibi herhangi bir değişikliğe gitmedi. Böylece Merkez Bankası, üst üste altıncı kez faiz oranını sabit bırakmış oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, geçen ay olduğu gibi bu ay da faizi yüzde 50'de sabit bıraktı. Böylece TCMB, üst üste altıncı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sabit tutmuş oldu.

EKİMDE FAİZ İNECEK Mİ?

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi. Ekonomist Hakan Kara, "Bugünkü metinle TCMB bir ton daha yumuşadı, fakat çok da değil. Ekim’de faiz indirimi olmayacağı neredeyse kesinleşti. Sonrasını veriler belirleyecek" yorumunda bulundu.

'NİYETİ YOK'

Ekonomist İris Cibre, faiz metninin ‘fazla şahin’ olduğunu ve bunun ‘indirim süreci mecburiyet haline geldiğinde daha kötü bir görünüm yaratacağını’ belirtti:

"Temmuzdan beri tekrarladığım üzere TCMB’nin 2024’te faiz indirmeye niyeti yok, üç PPK kaldı ve metin maksimum şahin. Bunun fazla bağlayıcı olduğuna, metinde daha yumuşaması gerektiğine inanmaya devam ediyorum. İndirim süreci mecburiyet haline geldiğinde iletişim yapılmadığından daha kötü bir görünüm yaratacağını düşünüyorum."

AĞUSTOS VE EYLÜL ARASINDA

  • Mal enflasyonunda iyileşmeye değinilmiş.
  • Hizmet enflasyonu için ise "son çeyrek" denmiş.
  • Faiz artırma ihtimali artık yok, makro ihtiyati önlemler kullanılacak ve sıkılaşma gerekirse bu adımlar atılacak. Buna kısmi bir yumuşama denebilir.

‘FAİZ ARTIŞI ARTIK GÜNDEMDEN ÇIKTI’

Ekonomist Alaattin Aktaş, faiz kararını şu şekilde değerlendirdi:
"Faiz artışı artık gündemden çıktı, TCMB de söylem değiştirdi. Daha önce enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ‘Para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır’ deniliyordu. Bu kez ‘Para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır’ demekle yetinildi."

NEDEN ADIM ATMIYORSUNUZ?

Ekonomist Uğur Gürses ise "Neden likidite adımı atmıyorsunuz?" diye sordu. Gürses'in açıklaması şu şekilde:

"Merkez Bankası, ağustosta enflasyonun ana eğiliminin değişmediğini, talebin fiyat baskısının azaldığını ve hizmet fiyatlarının gecikmeli olarak düşeceğini belirtmişti. Geçen ay, 'enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının' dezenflasyon açısından önemine değinilmişken, bugünkü açıklamada 'risk oluşturuyor' deniliyor. Peki, neden likidite adımı atmıyorsunuz?"

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.