Farkında olmadan borca girmeyin: Kredi kartı ekstrenizi kontrol edin!

Kredi kartı kullanan milyonlarca kişi, otomatik fatura ödemesi talimatlarında bankaların talep ettiği ücretten şikayetçi. Düzenli şekilde ekstrelerini ödeyen kullanıcılar, bu ücretin haksız olduğunu savunuyor. Peki bu konuda neler yapılabilir?

Bazı özel bankalar, tüketicilerin düzenli ödeme talimatlarını yerine getirirken komisyon/ücret talep etmeye başladı. Ve başlayan bu yeni süreç ile vatandaşlar mağdur edilebiliyor.

Tüketicilerin kredi kartı aidatı ödememek adına otomatik ödeme talimatı vermişken şimdi de bu ödemeler için harcamalarla karşılaşmaya başlıyor.

Tüketiciler, hem "komisyonsuz otomatik ödeme" imkanı, hem de bu teklifle aldıkları kredi kartlarından dolayı mesele yaşıyor.

Bankalar ise komisyonsuz ödeme teklifinin promosyon olarak birkaç aylık olduğunu belirterek, sürenin dolduğu yönünde savunma yapıyor. Uzmanlar, bankaların bu talebi karşısında tüketicilerin neler yapabileceklerini değerlendirdi.

TÜKETİCİLER NE YAPABİLİR?

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu şekilde mağduriyet oluşturulan tüketicilerin CİMER üstünden şikayetlerini ilgili kurumlara iletebileceklerini söyledi. Ağaoğlu, bankaların sözleşme şartlarında keyfi değişiklik yapamayacağını Tüketici Kanunu ve BDDK mevzuatına dayanarak açıkladı.

Aydın Ağaoğlu, "Tüketici Kanunu'nun 4. maddesi, sözleşme süresi süresince şartların değiştirilemeyeceğini belirtirken, BDDK'nın düzenlemesi fiyat/ücret değişikliklerinin bir ay öncesinden tüketiciye yazılı olarak duyurulmasını mecburi kılar" dedi. Ağaoğlu, tüketicilerin bu değişimleri kabul etmemeleri halinde kart ve banka değiştirebileceklerini, sorumluluğun Merkez Bankası'na geçtiğini belirterek tüketicilere dikkatli olmaları mevzusunda uyarıda bulundu.​​​​​​​

ŞİKAYET EDİN

Tüketicilerin kredi kartı aidatı ödememek adına otomatik ödeme talimatı vermişken şimdi de bu ödemeler için harcamalarla karşılaşmalarını değerlendiren Avukat Hanife Emine Kara şunları söyledi:
"Öncelikle bir sözleşme şartı öncesinden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması sebebiyle tüketici içeriğine etki edememişse o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir ve bu sözleşme şartı tüketici aleyhine dengesizliğe neden oluyorsa hükümsüzdür."

Kara, ayrıca şu bilgileri verdi: "Banka ile müşteri arasında akdedilen sözleşmede otomatik ödeme talimatı için sonradan bir masraf alınacağı yazmıyorsa kesinlikle banka masraf kesintisi yapamayacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaşan tüketiciler hesap dökümlerini alarak, E-devlet üstünden Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalı." diyerek açıklamada bulundu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.