FATF, Türkiye'nin AML/CFT (Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı) sistemi üzerindeki çalışmalarını değerlendirdiği Genel Kurul sonuçlarını açıkladı. Ekim 2021'de Türkiye'nin sistemi güçlendirmek adına FATF ile taahhütte bulunduğu hatırlatıldı.
TÜRKİYE'NİN BAŞARILI PERFORMANSI
FATF'nin Şubat 2024 Genel Kurulu'nda Türkiye'nin belirlenen kriterleri büyük ölçüde karşıladığı ve eylem planını tamamladığı tespiti yapıldı. Açıklamada, kara para aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele reformlarının etkin bir şekilde uygulandığı, gelecekte de devam etmek adına gerekli politik kararlılığın sürdüğü belirtildi.
REFORMLAR VE GELİŞTİRİLMİŞ DENETİM YAKLAŞIMI
Türkiye'nin AML/CFT sisteminin etkinliğini artırmak için gerçekleştirdiği önemli reformlara vurgu yapılan açıklamada, özellikle risk temelli kara para aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele denetimindeki yaklaşımın geliştirildiği, yaptırımların ve intifa hakkı gerekliliklerinin caydırıcı olması için adımlar atıldığı ifade edildi.
TÜRKİYE'NİN ARTAN MALİ İSTİHBARAT KAPASİTESİ
Açıklamada, Türkiye'nin mali istihbarat birimi için kaynakları artırdığı ve üretilen mali istihbaratın daha etkili bir şekilde kullanıldığı belirtildi. Ülkenin risklere dayalı olarak karmaşık kara para aklama soruşturmalarını yürüttüğü ve terörizmin finansmanına yönelik hedefli mali yaptırımların uygulanmasını geliştirdiği vurgulandı.
FATF VE TÜRKİYE İLİŞKİSİ
FATF'nin 2023 raporuna göre, Türkiye'nin 40 FATF standardının 39'una uyumlu olduğu bildirilmişti. OECD bünyesinde 1989'da kurulan FATF, kara paranın aklanması ve terörün finansmanıyla mücadele konusundaki kuralları belirleyen bir örgüt olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin 1991'de üye olduğu FATF'nin toplamda 39 üyesi bulunuyor ve terörün finansmanının kontrolünü de 2001'den beri sürdürüyor.