Fatih Altaylı: "Vietnam Yüksek Teknoloji İhracatına, AKP İktidarı Betona Yatırım Yaptı"

Gazeteci Fatih Altaylı, AKP iktidarının yüksek teknolojiye yeterince önem vermediğini savundu. Ülkenin kaynaklarının büyük oranda betona gömüldüğünü belirten Altaylı, Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının artmasına rağmen, toplam ihracata oranının gerilediğini vurguladı.

Gazeteci Fatih Altaylı, AKP iktidarının yüksek teknolojiye yeterince önem vermediğini ve ülkenin kaynaklarını betona gömdüğünü belirtti. Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatının sayısal olarak artmasına rağmen, toplam ihracata oranının gerilediğini vurgulayarak, Vietnam ve Çekya ile karşılaştırmalar yaptı.

Gazeteci Fatih Altaylı, "yüksek teknoloji" kavramının öneminin yeni anlaşıldığını belirterek, AKP iktidarının ülkenin tüm kaynaklarını betona ve asfalta gömdüğünü ifade etti. Altaylı, hükümetin yol, köprü ve bina inşaatlarıyla devletin uzun süreli taahhütler altına girdiğini, ancak yüksek teknolojiye, hatta genel anlamda teknolojiye zerre kadar önem vermediğini vurguladı.

Altaylı, Türkiye'nin kritik parçalarının ithal İHA’lara ve eleştirilen ithal malzemeye dayanan "sözde" uçak gemisine dayandığını savundu. AKP döneminde yüksek teknoloji ihracatının sayısal olarak yüzde 50 artmasına rağmen, toplam ihracata oranının gerilediğini belirtti. Yüksek teknoloji ihracatının toplamda yaklaşık 2,5 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Vietnam’ın yüksek teknoloji ihracatının aynı dönemde 250 kat artarak 130 milyar dolara yaklaştığını, Çekya’nın 2022 yüksek teknoloji ihracatının son 10 yılda 10 kat artarak 43 milyar dolara ulaştığını ve Polonya’nın ise aynı dönemde 2 milyar dolardan 26 milyar dolara yükseldiğini aktardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.