Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki kamu araçlarıyla ilgili bilgiler paylaşan Erbakan, ülkede 120 bin kamu aracı bulunduğunu, bunların yalnızca 5 bininin hizmete mahsus olduğunu ifade etti. Fransa'da 65 bin, İtalya'da ise 29 bin kamu aracı bulunduğunu belirten Erbakan, kamuya ait hava araçlarının yıllık kira bedelinin 2018'de 280 milyon lira iken, 2023'te bu rakamın 5.6 milyar liraya yükseldiğini vurguladı.
Erbakan, Türkiye İsraf Vakfı'nın 2021 raporuna atıfta bulunarak, kamudaki israfın o yıl 1 trilyon 81 milyar lira seviyesinde olduğunu ve üç yıl sonra bu rakamın enflasyon oranıyla birlikte 2.5 trilyon lira, yani yaklaşık 75 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı.
Faiz giderleri ve vergi muafiyetleri konusunda da açıklamalar yapan Erbakan, kamu kaynaklarının büyük holdinglere aktarıldığını ifade etti. Örneğin, Sinop'ta bir madenin 3.6 milyar liraya ihale edildiğini ve madenin içindeki cevherin değerinin 400 milyar lira üzerinde olduğu iddialarını dile getirdi. Ayrıca, beş imtiyazlı holdingin 10 yılda 128 kez vergi muafiyetine ulaştığını ve bu yıl bütçeden 1.65 trilyon lira vergi muafiyeti sağlandığını belirtti.
Kur korumalı mevduatın maliyetine de değinen Erbakan, bu sistemin 1.4 milyar lira maliyetinin olduğunu ve bu miktarla 16 milyon emekli maaşının artırılabileceğini söyledi.
Erbakan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışılan Savunma Sanayii Destekleme Fonu kesintisiyle ilgili kanun teklifine eleştirilerde bulunarak, elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta yapılan zamların yanı sıra yeni vergilerin getirilmesini eleştirdi. "Kredi kartı limitinden vergi almak hukukla ve mantıkla izah edilemez" ifadelerini kullandı.
Son olarak, anayasa tartışmalarına da değinen Erbakan, laiklik kelimesinin açıklanmadığını vurgulayarak, geçmişte bu kelime yüzünden yaşanan kapatmalara dikkat çekti. Laikliğin anlamının açıkça belirtilmesi gerektiğini ifade etti.