FBI, British Museum'a Ait Antik Hazinelerin ABD'de Satılmasını Soruşturuyor

FBI, ABD'li alıcılara satılan antik hazinelerin British Museum'a ait olup olmadığını soruşturuyor. Müzenin kayıp eserlerinin bir kısmı bulundu ancak geri getirilemeyenler var. Eski küratör suçlanıyor.

FBI'nın, ABD'li alıcılara satılan antik hazinelerin British Museum'a ait olup olmadığını araştırmasıyla başlayan süreç, müzenin kayıp eserlerinin bulunması ve eski küratörün suçlamalarla karşı karşıya kalmasıyla daha da karmaşık bir hal aldı.

FBI, ABD'li alıcılara satılan yüzlerce hazinenin British Museum'a ait olup olmadığını araştırıyor.

BBC'nin raporuna göre, ABD yetkilileri, müzenin sahibi olduğunu iddia ettiği ve Washington'daki bir koleksiyoncuya satılan 268 parçanın iadesine yardımcı oldu.

Geçen yıl British Museum, koleksiyonundaki antik taşlar, mücevherler ve diğer nesnelerin kayıp, çalıntı veya hasar gördüğünü duyurmuştu.

New Orleans'ta yaşayan bir alıcı, bir FBI ajanının eBay'den satın aldığı iki parça hakkında bilgi istediğini belirterek BBC'ye bilgi verdi. FBI ajanı, müzede kayıp veya çalıntı nesnelerin araştırılmasına yardımcı olduklarını ifade etti.

British Museum, kaybolduğunu düşündüğü 1500 parçadan şu ana kadar 626'sının kurtarıldığını, 100'ünün ise bulunduğunu ancak henüz geri alınamadığını açıkladı.

Müzenin çalındığını düşündüğü eserlerin çoğu kataloglanmamış ve müze, bu eserlerin koleksiyonlarına ait olduğunu kanıtlamanın yollarını arıyor. Bazı durumlarda, koleksiyoncular, değerlendirme yapılabilmesi için nesneleri müzeye bağışlıyor.

British Museum'un eski bir küratörü olan Peter Higgs, eserleri çalmak, zarar vermek, eritmek ve satmakla suçlanıyor. Ancak Higgs bu iddiaları reddediyor. Müze, Higgs'in en az on yıl boyunca eserleri çaldığını ve depolarından kayıtsız nesneleri sattığını iddia ediyor.

Müze, görevden alınan Higgs'in eBay üzerinden en az 45 alıcıya ürün sattığına inanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.