FED Eylül Ayı Faiz Kararını Açıkladı: 50 Baz Puan İndirim

ABD Merkez Bankası (FED), Eylül ayı Para Kurulu toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan indirdi. Son 4 yıldır ilk kez faiz indiren FED'in kararı, küresel piyasalarda geniş yankı uyandırdı. Başkan Jerome Powell’ın basın toplantısı ise merakla bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (FED), Eylül ayı Para Kurulu toplantısında uzun süredir beklenen faiz kararını açıkladı. 2022 ve 2023 yıllarında arka arkaya faiz artırımlarıyla mücadele eden FED, bu kez faizlerde 50 baz puanlık bir indirim yaparak piyasaları şaşırttı. Bu karar, 4 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk faiz indirimi olarak dikkat çekiyor.

En son Mart 2020’de faiz indirimi yapan FED, Mart 2022’de faiz artırımlarına başlamıştı. 2022 yılı boyunca ekonomiyi soğutma amacıyla dört kez 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirilmişti. Bu dönemde faiz artışlarının hızını azaltan banka, 2023 yılında Ocak, Mart ve Mayıs aylarında 25 baz puanlık küçük artışlarla devam etmişti.

Haziran 2023'te ise FED, tam 15 ay sonra ilk kez faiz oranını sabit tutma kararı almıştı. Ancak Temmuz ayında, faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkararak, son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Şimdi ise bu tarihi zirveden geri adım atarak, 50 baz puanlık faiz indirimi kararı aldı.

FED Başkanı Jerome Powell’ın karardan sonra yapacağı basın toplantısı ise büyük merakla bekleniyor. Powell’ın, küresel ekonominin gidişatı ve enflasyonla mücadeledeki yeni stratejileri hakkında vereceği mesajlar, piyasalara yön verecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.