Fed’den Şok Faiz İndirimi! TCMB’nin Kararı Ne Olacak?

Fed'in yüzde 0,25'lik genel beklentinin aksine yüzde 0,50 baz puan faiz indirimi yapmasının ardından gözler TCMB'nin bugün açıklayacağı faiz kararında. Dolar/TL ve Euro/TL kuru kritik günün başlangıcında sırasıyla 34,07 TL ve 37,89 TL seviyelerinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasalarda genel beklentinin aksine 50 baz puanlık sürpriz bir faiz indirimi yaptı. Faiz oranlarını yüzde 4,75-5,00 aralığına çeken Fed, enflasyon hedefinin daha da yaklaştığını vurguladı. Fed Başkanı Jerome Powell, "Son toplantıdan bu yana çok fazla veri geldi ve 50 baz puan indirimin doğru olduğuna karar verdik," dedi. Powell, enflasyonun hedefe daha yakın olduğuna ve bunun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını belirtti. Fed'in bu hamlesi, 23 yılın zirvesinde bulunan politika faizinin indirilmesi anlamına geliyor.

Fed'in faiz indirimi, Dolar/TL ve Euro/TL kurlarında etkili oldu. Dolar, kritik güne 34,07 TL'den başlarken, Euro ise 37,89 TL seviyelerinde işlem gördü. Doların değer kaybı yaşadığı günün ilerleyen saatlerinde, DXY endeksi 100,220 seviyesine gerilese de sonrasında 100,96'ya yükseldi. Borsalar yükselirken, USD/JPY kuru ise 140 seviyesinden tekrar yükselerek 143 seviyelerine ulaştı.

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimiz mart ayından bu yana politika faizini yüzde 50'de sabit tutan TCMB'nin bu ayda da faiz oranlarını değiştirmesi bekleniyor. Ekonomi çevreleri, TCMB'nin Ekim, Kasım veya Aralık aylarından birinde faiz indirimine gitmesini öngörüyor. Faiz kararının ardından, sıkı para politikasının etkisiyle gelen yavaşlama sinyalleri ve PPK metnindeki olası değişiklikler de dikkatle takip edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.