FED'in faiz kararının ardından AMB'ye indirim uyarısı yapıldı

Dün FED'in 4 yıl aradan sonra faizi 50 baz puanın altına düşürmesi, gevşeme döngüsüne zemin hazırlarken Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Mario Centeno'dan uyarı niteliğinde bir açıklama geldi.

Portekiz Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Mario Centeno, enflasyonun tahminlerin altında kalmasını önlemek amacıyla AMB'nin faiz oranlarını düşürme hızını artırma ihtimali olduğunu belirtti.

FED'in faizleri 50 baz puanın altına indirmesi, küresel olarak bir gevşeme döngüsü için zemin hazırladı. Ekonomistler, bu durumun AMB'nin yıl sonuna kadar daha güvercin bir yaklaşım benimsemesine neden olabileceğini ifade etti.

AMB'nin bir sonraki faiz indirimini Aralık ayında yapması bekleniyor. Ekim ayında, ekonomik görünümde önemli bir değişiklik ya da güçlü bir sinyal olmadan faiz indirimine gitmeyeceği öngörülüyor.

AMB en son 12 Eylül'de piyasa beklentilerine uygun olarak faizleri düşürmüştü. Gecelik mevduat faizini yüzde 3,75'ten yüzde 3,50'ye çeken banka, enflasyon beklentilerini korurken, 2024-2026 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmişti. AMB Başkanı Christine Lagarde, büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu açıklamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.