Seçim bitti, ittifak da sona erdi…
İYİ Parti ‘Millet İttifakı’ için böyle düşünüyor. Partinin öndegelen iki ismi art arda yaptıkları açıklamalarla bu görüşlerini açıkladılar. Bundan sonra ‘işbirliği’ yapılacak bir konu ortaya çıkana kadar her parti kendi yoluna gidecekmiş…
Galiba CHP de aynı düşüncede. Partisinde istifa baskısı altında bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir yılı aşkın bir süre boyunca sıklıkla bir araya geldiği ittifak üyesi partilerin liderlerini tek tek arayıp “Listelerimizden Meclis’e giren misafirlerimiz partilerine dönebilirler, teşekkür ederiz” mesajını iletmiş.
CHP listelerinden Meclis’e girme imkanı bulan 39 ittifak milletvekili bulunuyor. Onlar ayrılınca CHP’ye Meclis’te 130 milletvekili kalıyor.
Meclis çalışmalarında etkili olabilmek için partilerin grup kurabilmesi, bunun için de en az 20 milletvekiline sahip olması gerekiyor. CHP listelerinden Meclis’e giren dört partinin toplam 39 milletvekili var ama herbirinin tek başına grup kurabilmesi için gereken 20 milletvekili bulunmuyor.
DEVA’nın 14, Saadet ve Gelecek partilerinin onar ve DP’nin de üç milletvekili var.
Kuruldukları günden başlayarak sürekli ‘birleşsinler’ telkinlerine muhatap kalan DEVA ve Gelecek partileri, etkili olabilmenin asgari şartı olan grup kurma imkanına kavuşabilmek için, Meclis’teki varlıklarını tek çatı altında bulundurma yoluna giderler mi?
Hangi parti diğerinin çatısı altına girer? Bunu göze alamazlarsa yeni bir parti mi oluştururlar? Kimin liderliğinde?
Seçimin kazanılacağı konusunda hiç tereddüt yaşamadıkları için, Millet İttifakı liderleri, seçilecek cumhurbaşkanına yardımcılık konumunu benimsemiş ve milletvekili adayı olmamışlardı. Hepsi Meclis dışında kaldılar. Önümüzdeki dönemde bu durumun sıkıntısı partilerde hissedilecektir.
Millet İttifakı, görüntüye göre, bu gelişmeler ve beklentilerle sona ermiş oluyor.
Cumhur İttifakı ise ilk günkü gibi.
Sürekli işbirliği orada önümüzdeki dönemde de varlığını hissettirecek.
Henüz yeni Meclis toplanmadan ittifakın iki ana partisinin -AK Parti ve MHP’nin- liderleri bir araya geldiler.
Ne konuştular dersiniz?
Seçimden MHP ve diğer ittifak üyesi partilerin desteğiyle başarılı çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başarısında en önemli katkının sahibi MHP lideri Devlet Bahçeli’den, kuracağı kabinede yer vermeyi düşündüğü isimler hakkında onay istemiştir büyük ihtimalle.
İçişleri bakanlığına gelecek kişi hakkında sözgelimi…
Ancak MHP’nin 50 milletvekili ile birlikte Meclis’te çoğunluğu elinde tutabileceği zayıflıkta bir grubu var AK Parti’nin…
Sadece 268 milletvekili çıkarabildi çünkü. [AK Parti 268 + MHP 50 + Yeniden Refah 5 + HÜDA-PAR 4 = Cumhur İttifakı 327 milletvekiline sahip.]
İYİ Parti’nin “Bundan sonra biz yokuz” açıklaması, CHP’nin “Listelerimizden giren ittifak partili milletvekilleri ayrılsın” açıklamalarından sonra dağınık hale gelen Millet İttifakı karşısında, Cumhur İttifakı olarak, birliğini sürdüren 327 milletvekilli bir iktidar bloku yer alacak.
CHP 130 milletvekilli grubuyla onunla nasıl başa çıkacak? [Kemal Kılıçdaroğlu milletvekili değil, dokunulmazlığı bulunmuyor ve hakkında açılmış davalara muhatap. İstanbul büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu da öyle.]
Bir önceki seçim başarısını aşamamış ve milletvekili sayısını artıramamış İYİ Parti iktidar blokunun hamlelerine ne kadar direnebilecek? [2018’deki %9.96 oyuna karşılık son seçimde %9.69 oy alabildi İYİ Parti, 2018’de 43 milletvekili çıkarmıştı, son seçimde yine 43 milletvekili çıkarabildi.]
Millet İttifakı’nın aylar süren çalışmalar sonucu 240 sayfa ve 2 bin 300 başlık altında sıralanmış ‘Türkiye vizyonu’ seçim sonrasında bir çırpıda çöpe atılıverdi.
Hayret.
Oysa muhalefetin esas şimdi birlikte hareket etme gereği var.
Meclis’e milletvekili sokmayı başarmış diğer muhalefet partileriyle de dirsek teması halinde…
“Birlikten kuvvet doğar” atalar sözü siyasette geçerli değil galiba.