Fehmi Koru yazdı: Olmayan yasağı kaldıralım derken başörtüsünü referandumla yasak hale getirmek mümkün

''Anayasa değişikliği için referanduma gidilmesini istiyor iktidar cephesi''

Nihayet bir siyasi lider de söylenmesi gerekeni ifade etti.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Karar TV’de katıldığı programda, iktidar cephesinden karşı atak olarak gelen, “Madem başörtüsü konusunu sorun olmaktan ebediyyen çıkarmak istiyorsunuz, o halde gelin bunu sizin talep ettiğiniz gibi yasayla değil anayasa değişikliğiyle gerçekleştirelim” teklifine, “Temel haklar oylanamaz” diye karşı çıktı.

Anayasa değişikliği için referanduma gidilmesini istiyor iktidar cephesi.

Babacan’ın karşı çıktığı konu bu. Din ve vicdan özgürlüğünü ilgilendiren bir konu başörtüsü, bunu referanduma sunmanın temel hak ve özgürlükler alanında yanlış bir davranış olduğunu vurguluyor.

Haklı bir tavır bu.

Oylandı diyelim ve halktan yeterli oy alamadığı için reddedildi; o zaman ne olacak?

Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir ve bu haliyle de uluslararası belgeler aracılığıyla koruma altındadır.

İşin garibi şu: Başörtüsü yasağının toplumun gündemine girdiği 12 Eylül (1980) askeri müdahalesi sonrasında, ülkeyi yasaklarla tanıştıran ve her yasağı anayasal koruma altına sokabileceklerini düşünen dönemin güçlüleri, keyfi uygulamalarını sabitleştirmek için, yeniden yazılan anayasaya başörtüsünü yasaklamayı öngören bir madde koyma düşüncesini de paylaşmışlardı.

Aynı düşünce,’referanduma sunma’ biçimine sokularak, 28 Şubat’ın (1997 ve sonrası) karanlık döneminde de belli çevreler tarafından gündeme taşınmıştı.

Her iki dönemde de, konunun bu biçimde ele alınmasına, başörtüsü yasağından mağdur olabilecek kesimin fikir önderleri, “Temel hak ve özgürlükler oylanamaz” gerekçesiyle karşı çıkmışlardı.

Onların fikirlerine itibar eden siyasiler de…

Şimdi iş tersine dönmüşe benziyor. Başörtüsünü oylatmak isteyenler geçmişte bu yoldaki tekliflere direnmiş siyasilerin mirasçıları; onlara fikri destek verenler de günümüzün muhafazakar sayılan -veya öyle olduğu sanılan- medyasının kalemşorları.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimde iktidar cephesinin muhalefete karşı kullanabileceği ‘siyasi malzemeler’ arasında yer alacağını fark ettiği, “Bunlar iktidara gelirse başörtüsünü yeniden yasaklar” propagandasını işlemez hale getirmek için ortaya atmıştı, konuyu yasayla gündemden çıkarma düşüncesini.

Propagandayı önleme amaçlı bir niyet dışa vurumuydu teklifi.

Bu arada, üniversitelerde uygulanmakta olan yasağın sona erdirilmesini, dönemin YÖK başkanına kendisinin telkin ettiğini de, hem dönemin YÖK başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ı, hem de “Haberi vardı” diyerek dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü tanık göstermeyi de ihmal etmedi CHP lideri…

İktidar tarafından bu çıkış ‘gollük bir pas’ olarak görüldü ve “Yasa yeterli değil, anayasaya bir madde ekleyelim” hamlesiyle karşılandı.

“Aile yapısını güçlendirecek ifadelerle birlikte” eki de yapılarak…

Gerçekten yasağın kaldırılması mı isteniyor, yoksa artık zaten uygulanmayan başörtüsü yasağının tümüyle kaldırılacağı bahanesiyle yeni yasaklar getirme niyeti mi var?

“Aile yapısını güçlendirmek” ile kast edilen konular neyse, onlara muhalefet cephesinden itiraz gelebileceği ve bunun “İşte gördünüz, yasağın kaldırılması konusunda samimi değiller” propagandasına yarayacağı hesabı…

Yani, başörtüsü özgürlüğünün yasal güvenceye kavuşturulması teklifi ‘pas’, konuyu aile boyutu eklenerek anayasa düzeyine çıkararak muhalefeti köşeye sıkıştırmak da ‘gol’ oluyor.

E, bu arada, konu referanduma sunulduğunda, teklif o kargaşa arasında reddedilirse ‘gol’ kimin kalesine girmiş olacak?

Başörtüsü özgürlüğü, bu defa, politik ayak oyunları sonucunda referandumun reddedilmesi yüzünden, yeniden yasaklanma tehdidi altına bile düşebilir.

Herhalde bunu istiyor olamaz değil mi iktidar cephesi?

AK Parti?

O cephede yer alanlar arasında geçmişte başörtüsü yasağına ölümüne sahip çıkmış olanlar da var, lakin AK Parti?

Böyle bir yanlışa zemin hazırlayabilecek bir teklif başörtüsünün referanduma sunulması. Ayrıca, evrensel belgelerin güvencesi altındaki din ve vicdan özgürlüğü alanına giren, bizde ancak hak ve özgürlüklerin göz ardı edilip çiğnenebildiği askeri vesayet dönemlerinde kamusal alanlarda yasak hale getirilebilmiş başörtüsünün, başörtüsü sözcüğü bile kullanılmadan, kadın hakları kapsamında yasayla bir güvenceye kavuşturulmasıyla yetinilebilir.

Aslında ona bile gerek yok. Başörtüsü ülkemizde bir daha yasaklanamayacak bir kabule kavuşmuş durumda.

CHP’nin itirazını kaldırması bunu sağladı çünkü.

Tehlikeli sulardan uzak durmak gerekir.

Ali Babacan’ın uyarısı yerinde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.