Felç Geçirme Riski Yüksek Olan Kan Grubu Belirlendi: Dikkat!

Yeni bir araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin, diğer kan gruplarına kıyasla 60 yaşından önce felç geçirme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuş bulundu.

ScienceAlert'in haberine göre, 2022 yılında yapılan bir çalışmada, genom araştırmacıları A kan grubu geninin, özellikle A1 alt grubunun, erken yaşta felç geçirme riskiyle doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koydu. Çalışma, yaklaşık 17.000 felç geçiren ve 600.000'den fazla sağlıklı kontrol katılımcısının genetik verilerini analiz ederek bu sonuca ulaşmıştır.

FELÇ RİSKİ ARTMIŞ, ANCAK EKSTRA ÖNLEM GEREKLİ DEĞİL

Araştırmaya katılan kişilerin çoğu 18 ile 59 yaşları arasında olup, Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya, Pakistan ve Avustralya'dan gelmişti. Katılımcıların yalnızca %35'inin Avrupalı olmayan kökenli olması, araştırmanın küresel kapsamını sınırlasa da, A kan grubuyla ilişkili genetik varyasyonların felç riskiyle güçlü bir bağ taşıdığı görülmüştür. Araştırmalar, A kan grubu genetik varyantına sahip bireylerin felç geçirme riskinin %16 oranında arttığını gösteriyor, ancak uzmanlar bu artışın küçük olduğunu ve ek tedbir almanın gereksiz olduğunu ifade ediyor.

0 KAN GRUBU FELÇ RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Diğer yandan, 0 kan grubu sahiplerinin (özellikle 0-1 alt grubu) felç geçirme riskinin %12 daha düşük olduğu da araştırmanın önemli bulguları arasında yer alıyor.

A KAN GRUBUNUN YÜKSEK FELÇ RİSKİ HAKKINDA NET BİR SEBEP YOK

A kan grubunun felç riskini artıran nedenler henüz netleşmemiştir. Maryland Üniversitesi'nden damar nöroloğu ve baş araştırmacı Steven Kittner, bu durumu kan pıhtılaşması, trombositler, kan damarlarını kaplayan hücreler ve dolaşımdaki diğer proteinlerle ilişkilendirmiştir. Kittner, bu mekanizmaların daha iyi anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ve gelecekteki çalışmaların daha geniş örneklemler içermesi gerektiğini vurgulamıştır.

Kan grupları, ABO sistemiyle sınıflandırılır ve bireylerin sağlık risklerini ve hastalıklara yatkınlıklarını etkileyebilir. Ayrıca, kan grubu, organ nakli, kan bağışı ve bazı tıbbi tedavilerde önemli bir rol oynarken, bireylerin genetik yapılarında da etkili olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.