Felçli hasta yapay zeka ile yürüdü

İsviçre'de geliştirilen yapay zekanın kullanıldığı yeni bir teknoloji sayesinde ilk defa omurgası kopan felçi hasta yürümeyi başardı.

Dört yıl önce geçirdiği motorsiklet kazası sonucu omurgası tamamen koparak felç kalan 30 yaşındaki İtalyan Michel Roccati, İsviçre'deki Lozan Federal Politeknik Okulu'nda geliştirilen aletin uygulandığı ilk hasta oldu.

Ayaklarını hissetmeyen Roccati, bir ameliyatla omurgasına yerleştiren aygıt sayesinde ameliyattan sonra kendi başına yürümeyi başardı.

Teknoloji kapsamında ameliyatla omurgasına aygıt yerleştirilen Roccati'nin yürütecine iki küçük uzaktan kumanda yerleştirilerek kablosuz şekilde bir tablete bağlandı.

Euronews'te yer alan habere göre yapay zeka yazılımı ile kontrol edilen aygıt aracılığıyla hastanın karnına sinyaller gönderiliyor.

Aygıt bu sinyalleri omurgadaki belirli nöronları hareket edebilmesi için uyararak yönlendiriyor. Hasta hazır olduğunda yürüteçteki sağ düğmeye yürüme niyetiyle basıyor ve sol ayak da harekete geçerek adım atıyor. Bir sonraki seferde sol düğmeye basarak sağ ayağı harekete geçiriyor.

Bu şekilde yürümeyi başaran Roccati "İlk birkaç adım inanılmazdı, hayalim gerçek oldu" sözleriyle duygularını ifade etti.

Birkaç aydır zorlu bir antrenman döneminden geçtiğini ve kendisine bir dizi hedef koyduğunu belirten Roccati, artık merdivenleri inip çıkabildiğini ve ilkbahara kadar bir kilometre yürümeyi başarmak istediğini belirtti.

Beyin sinyallerini çeviren uygulama sayesinde felçli bir kişi iletişim kurmayı başardı
Alman bilim insanları 'tedavi edilemez denilen felçli fareleri' 2-3 haftada yürütmeyi başardı
Felçli hastaların yürümesi, yüzebilmesi ve bisiklete binebilmesi için umut olabilir
Benzer bir çalışma 2018'de omurgası zedelenen felçli bir hastada başarıyla denenmişti. Bu çalışmanın özelliği ise ilk defa omurgası tamamen kopan bir hastada bu teknolojinin başarılı sonuç vermesi.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada yer alan felçli hastalar bu teknolojinin yardımıyla ayakta durabiliyor, yürüyebiliyor, merdiven inip çıkabiliyor, hatta yüzebiliyor ve pedal çevirebiliyor. Bir hastanın da baba olmayı başardığı belirtildi.

Teknolojiyi geliştiren uzmanlar Gregoire Courtine ve Jocelyne Blochbu, teknolojinin omurga zedelenmesine bir tedavi sunmadığını ve hala gündelik hayatta kullanmak için son derece karmaşık olduğunun altını çiziyor.

Felçli hastaların hayat kalitesinin arttırılmasına aday bu teknolojinin daha da geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Hurma ve Hurma Çekirdeğinin Sağlık İçin İnanılmaz Faydaları!
Uzmanlar Uyarıyor: Elektronik Sigara Gençlerin Beyin Gelişimini Tehdit Ediyor
Doğal Yöntemlerle Sağlıklı Zayıflama Trendi
Sağlığınız İçin Kakule: Doğanın Mucizevi Armağanı
Mucizevi İkilinin Gücü: Bal ve Himalaya Tuzu Sağlığınıza Destek Oluyor!