Fenomenlere "örtülü reklam" cezası

Sosyal medya fenomenleri, markaların ürünlerini doğal bir şekilde tanıtarak büyük bir etki yaratıyor. Ancak Ticaret Bakanlığı, "örtülü reklam" yapanları yakından izliyor. 2024'te mevzuata aykırı reklam yapan fenomenlere 550 bin TL'ye kadar ceza uygulanacak.

Sosyal medya platformlarının büyümesi, markaların ürünlerini tanıtmak için fenomenlerle iş birliği yapma yoluna gitmesine neden oldu. Sosyal medya fenomenleri, genellikle ürünleri hayatlarına doğal bir şekilde entegre ederek tanıtmaktadır. Ancak Ticaret Bakanlığı, markalarla iş birliği yaptıklarını belirtmeden "örtülü reklam" yapan sosyal medya fenomenlerini yakından takip ediyor. Dijital mecralarda, bu fenomenlerin gıda takviyelerinden indirimli satış reklamlarına kadar çeşitli alanlardaki tanıtımları incelenmektedir.

Bazı paylaşımlarda, sağlık beyanları içeren ifadeler, klinik ve hastane gibi sağlık hizmetlerine yönlendirmeler, yasak ürünlerin tanıtımları ve kozmetik ürün tanımını aşan ifadeler gibi mevzuata aykırı durumlar tespit edilmiştir. "Örtülü reklam" olarak nitelendirilen ve ürün ya da hizmet tanıtımının reklam olduğunu açıkça belirtmeyen fenomenlere, idari para cezaları uygulanmıştır. Reklam Kurulu, yılın ilk 8 ayında dijital mecralarda fenomenler dahil olmak üzere yapılan reklamlar için toplamda 89 milyon 59 bin 840 TL idari para cezası kesmiştir.

Geçtiğimiz yıl mevzuata aykırı reklam yapan bir fenomen için uygulanan idari ceza 347 bin 128 TL iken, bu tutar 2024 yılı için yeniden değerleme oranında artırılarak 550 bin 59 TL olmuştur. Tüketicilerin dijital ortamlarda korunmasına yönelik olarak "Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz" ve "Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz" gibi bilgilendirici rehberler aracılığıyla mecraların düzenlenmesi sağlanmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.