İstanbul Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde 2007’de Nijeryalı Festus Okey’i öldüren polis Cengiz Yıldız, hakkındaki kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden yargılanmaya başladı. İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme başkanı, taraflara Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanlarını sordu.
Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre; Festus Okey’in ailesinin avukatları, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nin bozma kararına mahkemenin ‘direnmesini’ talep etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nca dosyanın karara bağlanmasını talep eden avukatlardan Olgun Eroğlu, şöyle dedi:
Yargıtay kararı, sizin kararınızı bozmanız gerektiğini söyleyerek sanığın beyanına üstünlük veriyor. Yargıtay Ceza Dairesi kararında iki kez ‘husumet’ ve ‘tanışıklık’ diyor. Taraflar arasında husumet ve tanışıklık olmadığı için dolayısıyla ‘olası kast yoktur’ diyor. Olası kast için husumete ve tanışıklığa gerek yoktur. Yargıtay Ceza Dairesi'nin kararı sizin kararınızı çürütebilecek nitelikte değil. Nihai olarak direnme yönünde irade göstermenizi talep ediyoruz.
Sanık polis Cengiz Yıldız’ın avukatı Vehbi Kahvesi ise Festus Okey’in öldürülmesinin “meşru müdafaa sonucu gerçekleştiğini” iddia etti. Avukat Kahvesi, “Müvekkilim bu dosyanın mağdurudur. Biz burada meşru müdafaa olduğunu düşünüyoruz. Karar mahkemenin takdirindedir.” ifadesini kullandı.
Mahkeme heyetinin “Yargıtay’ın bozma kararına uymaya karar vermesinin” ardından savcı ‘bilinçli taksir ile öldürme’ye ilişkin mütalaasını yineledi. Taraflara esasa ilişkin beyanlarda bulunulması için süre verilerek dava ertelendi. Bir sonraki duruşma 25 Mayıs’ta görülecek.
Üç kez bozuldu
Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Festus Okey’i öldüren polis Cengiz Yıldız’a ‘olası kastla öldürmek’ suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası veren İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozmuştu. 15’inci yılına giren davada Daire, polis memuru Yıldız’ın ‘olası kast’ ile değil, ‘bilinçli taksir ile öldürmek’ suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, dosyayı İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Bu hükümle birlikte Yargıtay, dosya kapsamında tam üç kez bozma kararı vermiş oldu.