Fidan: "Netanyahu Yüzünden Bölge Krizde, İki Devletli Çözüm İsrail'in İyi Niyetine Güvenemeyiz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in iyi niyetine güvenmeden iki devletli çözümün uygulanması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi'nin Avrupa Birliği (AB) ve Norveç ile düzenlediği toplantıda, iki devletli çözüm için İsrail'in iyi niyetine güvenemeyeceklerini vurguladı. Fidan, İsrail'in Gazze'deki "öldürme çılgınlığının" sona erme ihtimalinin bulunmadığını ve ateşkes görüşmelerinin tıkanma noktasına geldiğini belirtti. 

Ateşkes girişimlerinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından sürekli baltalandığını ifade eden Fidan, "İsrail saldırganlığını önce Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e, şimdi de Lübnan'a yaydı" dedi. Netanyahu'nun tutumunun bölgedeki gerilimi artırdığına dikkat çeken Fidan, uluslararası toplumun "kurallara dayalı düzeninin" bozulduğunu, İsrail'in soykırıma varan saldırganlıklarının ise bu sorunların gerçek doğasına dair bir farkındalık yarattığını belirtti.

Fidan, İsrail Parlamentosu'nun Filistin Devleti ve iki devletli çözümü reddeden kararını açık bir şekilde eleştirerek, bu açgözlülüğe göz yumulmaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye kararı ve 10 Mayıs 2024 tarihli BM Genel Kurulu kararının, Filistin Devleti'nin BM'nin tam üyesi olmasına yönelik yeni bir fırsat sunduğunu kaydetti. 

Fidan, işgalin İsrail'e kalıcı bir barış veya güvenlik getirmediğini vurgulayarak, iki devletli çözümün uygulanmasının herkes için kalıcı güvenliği sağlayacağına dikkat çekti. Türkiye'nin, her iki ülkenin güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için bir garantörlük mekanizması kurulması önerisini hatırlatan Fidan, "İki devletli çözüm çok geç olmadan hayata geçirilmelidir" çağrısında bulundu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.