Filipinler sahil güvenlik gemisi, çatışmalı Güney Çin Denizi'nde Çin'e ait bir sahil güvenlik gemisi ile çarpıştı ve bu olayda 4 Filipinli yaralandı. Filipinler sahil güvenliği, Çin'in tehlikeli manevralar yaptığı iddiasında bulundu. İki ülkenin sahil güvenlik gemilerinin karıştığı bir diğer olayda ise Filipinler gemisinde hasar meydana geldi.
Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela, "BRP Sindangan" sahil güvenlik gemisinin ordunun ikmal operasyonuna katıldığı sırada Çin'e ait bir sahil güvenlik gemisi ile tartışmalı Ayungin Shoal bölgesinde karşılaştığını açıkladı. Tarriela, geminin Çin sahil güvenlik gemisinin operasyon sırasında tehlikeli manevralar yapması nedeniyle engellenmek zorunda kaldığını belirtti. Çin sahil güvenlik gemisinin "yasa dışı eylemleri" sonucu yerel saatle 06.32'de Filipinler sahil güvenlik gemisi ile çarpıştığını aktaran Tarriela, Filipinlere ait gemide hasar meydana geldiğini ifade etti.
İKİNCİ ÇARPIŞMADA 4 YARALI
Tarriela, saat 08.15'te başka bir Çin gemisinin tehlikeli manevralar yapması sonucu, Filipinler sahil güvenliğine ait Unaizah May 4 (UM4) gemisiyle çarpıştığını ve aynı zamanda UM4 gemisine tazyikli su sıkıldığını belirtti. Tazyikli su nedeniyle geminin ön camının kırıldığını ve en az 4 personelin hafif yaralandığını ifade eden Tarriela, yaralı personellerin tedavi edildiğini ve geminin Palawan adasına döndüğünü söyledi.
Tarriela, "Çin'in Filipinler'in operasyonuna yönelik eylemleri ve tehlikeli manevraları, bir kez daha halkımızın hayatını riske attı, UM4 gemisindeki Filipinlilerin yaralanmasına yol açtı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu yasa dışı ve sorumsuz eylemleri sistematik ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirmesi, barışçıl diyalog ve gerilimlerin azaltılması yönündeki çağrıların samimiyetini sorgulatmaktadır.
Filipinler ise uluslararası hukuka, özellikle UNCLOS'a (Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi) ve yasal olarak bağlayıcı 2016 Tahkim Kararına uygun olarak barışçıl ve sorumlu bir şekilde hareket etmeye devam ediyor. Diğerlerinin meşru ve yasal hakları dikkate alınmadan barış ve istikrar sağlanamaz. Filipinler'in, münhasır ekonomik bölgemizin ve kıta sahanlığımızın bir parçasını oluşturan Ayungin Shoal dahil deniz bölgelerimiz üzerindeki yasal haklarımızı kullanması engellenemeyecektir. Çin'den uluslararası toplumun sorumlu ve güvenilir bir üyesi olduğunu göstermesini talep ediyoruz," sözlerini söyledi.
İKİ ÜLKENİN GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDEKİ EGEMENLİK İDDİALARI TANSİYONU YÜKSELTİYOR
Çin, Güney Çin Denizi'nin geniş bir kısmı üzerinde hak iddia ederken, bölgede Filipinler, Brunei, Malezya, Tayvan ve Vietnam gibi diğer ülkeler de egemenlik iddialarında bulunuyor.