Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun hükümete sunduğu "Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması, İsrail'in güvenlik için hareket özgürlüğünü koruması ve Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) kapatılmasını" içeren planına tepki yayınlandı.
Açıklamada, İsrail medyasında "Savaş sonrası Netanyahu prensipleri" olarak tanımlanan planın kesin bir şekilde reddedildiği belirtilerek, bu planın aslında "Gazze'nin yeniden işgalinin resmi itirafı" olduğu ifade edildi. İsrail'in bu adımla soykırım savaşını sürdürmeye ve Filistinlilerin tehcir edilmesi için daha fazla zaman kazanmaya çalıştığı belirtilerek, bu durumun saldırıların durdurulması ve esirlerin serbest bırakılması için yapılan çabaları sabote etmek amacı taşıdığı kaydedildi.
Açıklamada, "bu prensiplerin Netanyahu'nun meşru Filistin yönetimine olan düşmanlığını ortaya koyduğu ve İsrail Başbakanı'nın yönetimde daha fazla kalmak için siyasi çözümü reddederek savaş ve şiddet sarmalını tercih ettiği" aktarıldı.
Açıklamada, ABD yönetimi ve Batı ülkelerine, Filistin devletinin kısa sürede tanınması ve BM'de tam üyelik statüsüne sahip olması çağrısında bulunuldu. Ayrıca, işgalin sona erdirilmesi amacıyla uluslararası barış konferansı düzenlenmesi için hazırlıklara başlanması talep edildi.
İsrail, 1967'de işgal ettiği Gazze Şeridi'nden, 2000'de başlayan ve 5 yıl süren İkinci İntifada'nın (Aksa İntifadası) son yılı olan 2005'te geri çekilmişti.
NETANYAHU'NUN SAVAŞ SONRASI PLANI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dünkü kabine toplantısında sunduğu yol haritası, Gazze'de saldırıların ardından izleyeceği stratejiyi içeriyor. Bu strateji, "Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması, İsrail'in güvenliği için hareket özgürlüğünün korunması ve UNRWA'nın kapatılması" hedeflerini içermektedir.
Plana göre İsrail, Gazze Şeridi'nde ve işgal altındaki Batı Şeria'da güvenlik ve askeri konularda hareket özgürlüğünü sürdürecek ve Mısır-Gazze sınırında ABD'nin koordinasyonuyla bir tampon bölge oluşturarak "kaçakçılık girişimlerini" engellemeyi hedefliyor.
Netanyahu'nun hükümete sunduğu yol haritasına göre, Gazze'nin sivil yönetimi, "yeterli deneyime sahip uzmanlar" tarafından yürütülecek; bu kişiler "terörü teşvik eden devlet ve gruplara bağlı olmayacak" ve maaşlarını bu tür kaynaklardan almayacaklar.
Ayrıca İsrail, Ramallah merkezli uluslararası meşruiyete sahip Filistin yönetimini, "terörü desteklemekle" suçlayarak, yol haritasındaki bu maddeyle Gazze yönetiminden uzaklaştırmayı amaçlıyor.