Filistin Soykırımı Devam Ederken: Türkiye, İsrail’den Çöp İthalatını Artırıyor!

İsrail’in Filistin topraklarındaki insan hakları ihlalleri devam ederken, Türkiye’nin bu ülkeyle ticari ilişkileri sürüyor. 2024’ün ilk üç ayında Türkiye, İsrail’den 1 milyon 304 bin 565 dolara plastik çöp ithal etti. Çöp ithalatı, çevresel sorunları gündeme getiriyor.

İsrail, Filistin topraklarındaki soykırımına devam ederken, Türkiye’nin İsrail ile olan ticari ilişkileri sorgulanmaya devam ediyor. Türkiye, 2024'ün ilk üç ayında İsrail’den 1 milyon 304 bin 565 dolara plastik çöp satın aldı. Descartes Datamyne’ın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye toplam 273 bin 988 ton çöp ithal ederek büyük bir çevresel sorunla karşı karşıya kaldı.

YÜKSEK MİKTARDA ÇÖP İTHALATI

Türkiye, 2024 yılı itibarıyla Avrupa başta olmak üzere dünyanın çöpünü depolamaya devam ediyor. Ocak, Şubat ve Mart aylarında 36 milyon 101 bin 854 dolara 273 bin 988 ton çöp ithal edildi. Bu çöplerin büyük çoğunluğu Adana’ya yönlendirildi. Ancak, bu çöplerin büyük bir kısmının geri dönüşümle ilgisi olmadığı, çoğunun yakıldığı tespit edildi.

ÇEVRESEL RİSKLER ARTMAKTA

Everyday Plastic ve Çevresel Soruşturma Ajansı’nın (EIA) araştırmalarına göre, İngiltere’de geri dönüşüm atıklarının yüzde 70’i yakılmakta, kalan kısmı ise Adana gibi şehirlerde depolanmakta. 2022’de ortaya çıkan çöp ticareti, Türkiye’nin bu alandaki pozisyonunu sorgulatmaya devam ediyor. Hükümetin, "plastik atık" almadığı yönündeki açıklamaları, eleştirilerin sona ermesine neden olmadı.

TÜRKİYE’NİN İTHALATI: AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ MÜ?

Türkiye, 2022’de plastik çöp ithalatında Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise ikinci sırada yer aldı. 2024’te Türkiye’nin hangi şirketlerinin hangi ülkelerden plastik çöp ithal ettiği ise henüz netlik kazanmadı. Ancak, Adanus isimli şirketin İsrail ile çöp ticareti yaptığı ve bu konuda olumsuz bir çağrıya olumlu yanıt verdiği öğrenildi.

EKOLOJİK SORUNLARLA YÜZ YÜZE

Ekim ayı itibarıyla Türkiye'nin çöp ithalatındaki artış devam ederken, bu durum çevresel sorunları da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, çöp ithalatının devam etmesi durumunda Türkiye’nin çevre sağlığının tehlikeye gireceğini vurguluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.