Finans uzmanı ‘altın’ hakkında tavsiyeler verdi: Rekorlara hazırlanın

Stratejist Rıdvan Baştürk, Yeniçağ’a yaptığı röportajda, jeopolitik risklerin devam etmesinin ve faiz indirim sürecinin altın fiyatlarını yükselteceğini ifade etti. Ayrıca, borsa ile ilgili riskler konusunda uyarılarda bulundu.

İşte Rıdvan Baştürk’ün döviz, altın, Fed ve kripto para konusundaki öngörüleri:

Dolar kuru, serbest piyasa özelliğini kaybettiği için sağlıklı bir analiz yapmak zor. Yıl sonlarında TCMB’nin faiz indirimi yapması olası. Böyle bir durumda kurda yukarı yönlü hareketler görülebilir. 38 bölgesi potansiyel bir hedef olarak izlenebilir.

İsrail - Filistin savaşı başladığında ons altın 1800 dolar civarındaydı. Jeopolitik risklerin devam etmesi ve küresel faiz indirim süreci, ons altını yukarıda tutacaktır. İlk hedef 2720 dolar, bu seviye aşılırsa 3000 dolara kadar yükseliş mümkün.

Son 3 ayda döviz bazlı fonlara olan talep ciddi oranda düştü. Dolar kurunun hareketsiz kalması ve para piyasası fonlarının daha cazip hale gelmesi, bu azalmanın nedenleri arasında. 

Borsa için Eylül ayı imalat PMI verisindeki sert düşüş, ekonomideki yavaşlamayı gösteriyor. Yükselişler olsa da sınırlı kalması ve piyasanın baskı altında kalması bekleniyor.

TCMB’nin faiz indirimi yapması gerektiğini düşünmüyorum, ancak ekonomideki bozulma bu yönde sesleri yükseltecektir. Yıl bitmeden bir faiz indirimi gelebilir, ancak miktar ve sonraki sürece dair yönlendirmeler önemli.

Fed’in Eylül ayında yaptığı 0.50 puan faiz indirimi gereksizdi ve ABD ekonomisini zorlayabilir. Çekirdek enflasyonun yüksek kalması, enflasyonun da yukarı çıkacağına işaret ediyor. İstihdam ve enflasyon verileri, faiz indirim beklentilerini yeniden şekillendirecektir.

Kripto para piyasasında son iki aydır beklentiler gerçekleşti. Bitcoin’de bant hareketi sürüyor; 58 bin ve 50 bin destek seviyeleri alım için uygunken, 70 bin geçilmediği sürece büyük hareket beklenmiyor. Bant hareketleri devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.