Fiş kesmeyene de almayana da kesilecek cezalar belli oldu!

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi durumunda artırımlı ceza uygulanacak. 5 iş günü içinde durumu vergi dairesine bildiren alıcılara ceza kesilmeyecek, ancak belgeyi düzenlemeyenler 3 kat daha fazla ceza ile karşılaşacak.

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı türde belgelerin düzenlenmesi durumunda uygulanacak cezalara ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği," Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğe göre, Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması halinde, alıcı ve satıcıya her tespit için artırımlı vergi cezası uygulanacak. Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza birinci tespitte 10 bin lira, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira ve beşinci tespitte 50 bin lira olarak belirlenmişken, altıncı ve sonraki tespitlerde ceza 100 bin liraya kadar yükselebilecek.

5 İŞ GÜNÜ DETAYI:


Belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin, alıcı tarafınca vergi dairesine bilgi verilmeden en geç 5 iş günü içinde durumu bildirmesi halinde, alıcıya ceza kesilmeyecek. Bu durumda, fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildiren kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak belge düzenlemeyenler, 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşılaşacak.

Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen belgeler haricinde farklı bir belge verilmesi durumunda, alıcı bu durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, yine alıcıya ceza kesilmeyecek; fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

KAYIT DIŞI FAALİYETLER:


Düzenlemede, kayıt dışı faaliyet gösteren kişiler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağı da belirtildi. Vergi dairesinin bilgisi dışında faaliyet gösterenlere kesilecek cezalar, mükellefiyet tesis ettirilmeden uygulanacak ve mükellefiyet tesis edildikten sonra, önceki dönemler için yapılacak yeni tarhiyatlarda da artırımlı ceza uygulanacaktır.

Ayrıca, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması ya da eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda, her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacağı da açıklandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.