Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin yabancı para cinsinden borçlanma araçlarının yatırımcı ilgisinin arttığını ve bu durumun kısa vadeli refinansman risklerinin azaldığına işaret ettiğini belirtti.
Fitch Ratings'in bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Türkiye Borçlanma Aracı Sermaye Piyasaları Gösterge Tablosu raporuna göre, önümüzdeki 12-24 ay boyunca Türkiye'nin borçlanma araçları sermaye piyasasının büyük ölçüde ülke finansmanı, portföy çeşitlendirme hedefleri ve İslami finansın geliştirilmesi amaçları doğrultusunda şekilleneceği vurgulandı.
"REFİNANSMAN RİSKLERİ AZALDI"
Yüksek maliyetler dikkate alındığında, DCM ihraçlarının genellikle fırsatçı bir şekilde gerçekleştirilmesinin beklendiği ve orta vadede DCM'nin 450 milyar doları aşması ve sukuk ihraçlarının payının yüzde 20'yi aşması öngörülüyor.
Raporda, "Yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraçlarında son dönemde görülen canlanma, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinden bu yana yatırımcı duyarlılığının artmasıyla yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığının bir işaretidir," ifadeleri kullanıldı.
"GENEL DEVLET BORCU DÜŞÜK"
Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesinin ardından yurt dışında yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığına işaret edildi.
Ayrıca raporda, Türkiye'nin güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu belirtilerek, Türkiye'nin 2023'te dış piyasalarda 10 milyar dolarlık tahvil ihraç ettiği ve bu yıl için benzer bir tutarın öngörüldüğü vurgulandı.
Raporda ayrıca, "Derecelendirilen bankaların ve şirketlerin geçen yılın ikinci yarısından bu yana yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretler, erişimin iyileştiğini ve uzun süren çok sınırlı ihraç döneminin ardından hala yüksek olsa da daha kabul edilebilir fiyatlara kilitlenerek varlıklarını sürdürmek için yaptıkları stratejik hamleleri yansıtıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.