Fitch'ten uyarı: Konut piyasasındaki baskıları azaltmak için daha çok faiz indirimi şart!

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD konut piyasasının arz ve satın alınabilirliği artırmak için daha fazla faiz indirimine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Fitch'e göre, Fed'in faiz indirimleri baskıları hafifletecek ancak mortgage oranlarının 2027'den önce %5'in altına inmesi zor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'deki konut piyasasının arz ve satın alınabilirliği artırmak için daha fazla faiz indirimi gerektiğini belirtti. Fitch tarafından yapılan açıklamada, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerinin konut piyasasındaki baskıyı hafifletebileceği, ancak mortgage oranlarının 2027'den önce yüzde 5'in altına düşmesinin pek olası olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage oranı ile 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizinin, Fed'in 50 baz puanlık indirimini halihazırda fiyatlandırdığı belirtildi. Yine de mortgage oranının yüzde 5'e düşmesi için iki oran arasındaki farkın Kovid-19 öncesi seviyelerine dönmesi gerektiği vurgulandı.

Fitch, 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizinin bu yaz para politikasındaki gevşeme beklentisiyle düşmesine rağmen, Fed'in faiz indirimi sonrasında bu faizin daha az düşüş potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. 2026'da Hazine tahvili faizinin yüzde 3,50'de olmasının beklendiği ve bu oranın tarihsel farklar göz önüne alındığında yüzde 5,20'lik bir mortgage oranına yol açacağı belirtildi.

Açıklamada, Ağustos 2023'ten bu yana konut talebinin zayıfladığı ancak uzun vadeli ortalamaların üzerinde kaldığına işaret edilerek, mortgage oranlarındaki daha fazla düşüşün satın alınabilirliği artırabileceği ve talebi destekleyebileceği vurgulandı. Ancak, düşük konut envanterinin, mortgage oranları yüzde 5'e yaklaşana kadar satışları sınırlamaya devam edeceği ifade edildi.

Ayrıca, ABD'deki toplam konut envanterinin bu yıl bir miktar artmasına rağmen hâlâ salgın öncesi seviyelerin altında olduğu belirtilirken, konut satışlarının yüzde 80'ini oluşturan ikinci el konut arzının iyileştirilmesinin, piyasa dinamiklerini canlandırmak için gerekli olduğu aktarıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.