Forza Horizon 5 inceleme altında

Forza Horizon 5, açık dünya tasarımlı bir yarış oyunu. Bu yapımda Meksika’dayız ve önümüzde oldukça geniş bir harita var. Farklı yarışlara dahil olabilir ya da sadece sürüş yaparak dağları, sahilleri, kasabaları gezebiliriz.

Hani Hollywood filmlerinde, Meksika’nın hep sarı tonlarda ve kirli olduğunu görürüz ya, Horizon 5’te ise tam tersi söz konusu. Cıvıl cıvıl, renkli detaylarla süslü bir Meksika’dayız ve bu da her noktayı keşfetme arzusunu artırıyor açıkçası.

Yapımcılar, bu haritayı şimdiye dek hazırlanmış en detaylı Forza haritalarından bir tanesi olarak tanımlıyor. Öyle ki, yıllar öncesinden kalma tapınaklardan tutun da volkanlara kadar pek çok dikkat çekici detay var.

Bir fotoğraf çekilebilir miyiz?

Tabii eğlenceli bir ortam olunca, yalnızca gezmek ve yarışmak yeterli değil. Anı fotoğraflamak da önemlidir. Son yıllarda pek çok oyunda gördüğümüz fotoğraf modu, bu oyunda da var. Çekim açılarını belirleyebiliyor, filtreler seçebiliyor, ışık ayarlayabiliyor ve çektiğiniz fotoğrafı online olarak paylaşabiliyorsunuz. Yine de, çekilen fotoğrafların Windows’ta yerel bir klasörde depolanması da iyi olurdu diye düşünüyorum. Şu an için böyle bir imkân yok. Ne ben bulabildim ne de internetteki yorumlarda bulan birine rastladım. Eğer cidden var ise, yorumlarda belirtirseniz sevinirim.

Bu kadar fazla arabaya bu kadar kolay sahip olabileceğiniz oyun sayısı oldukça azdır

Forza Horizon 5 başlar başlamaz farklı tipte pek çok arabayı kullanabiliyoruz. Aslında güzel bir aksiyon filmini andırır sahnelerle heyecanlanmanız olası.

Hemen bir karakter belirliyor ve sonrasında işe koyuluyoruz. M tuşuna basarak açabileceğimiz haritada, farklı etkinlikler göze çarpıyor. İsterseniz direkt olarak bir yarışa katılabilir, isterseniz bir rampadan en uzağa uçmayı deneyebilir, isterseniz bir bölgede araştırma yapmak isteyen birine sürüş becerilerinizle yardımcı olabilir, isterseniz toz fırtınası esnasında fotoğraflar çekerek ortaya eşsiz detaylar çıkarabilirsiniz. Yani karşımızda sadece “Yarış ve geç” tipi bir oyun yok, daha fazlası sunuluyor ve bu da güzel.

Forza, bir yarış simülasyonu değil, ama basit bir arcade oyun da değil

Her yarış öncesinde, size bazı arabalar öneriliyor ve bunların o esnada sürüş için uygun olacağı ifade ediliyor. Tabii bunlar dışında kalan arabaları da seçebiliyorsunuz. Hatta arabaların yol tutuş detaylarından direksiyon ve fren gibi faktörlerine kadar bazı düzenlemeler de yapabiliyorsunuz. Forza, bir yarış simülasyonu değil, ama basit bir arcade oyunu da değil. Bence güzel bir noktada yol almayı başarabilmiş.

Her arabanın sürüş deneyimi aynı değil haliyle. Sürüş esnasında, zemin faktörüne de dikkat etmeniz gerekiyor. Her yer düz asfalt değil. Yeri geliyor çamurda, yeri geliyor çimde yol alıyorsunuz ve zemin türü farklılaştıkça arabaların yol tutuşu, dolayısıyla kontrolleri de zorlaşıyor.

Eskiden Need for Speed: Underground oyunlarında yaptığım bir taktiğin aynen burada da yapılabiliyor olması beni mutlu etti. Kısaca bahsedeyim isterseniz (Tabii yapanlar vardır). Eğer yarış esnasında gerilerdeysem ve yarışın bitmesine az bir süre kaldıysa, özellikle virajlarda hız kesmeyi sevmem. Çünkü rakipler hız keser ve ben de bunu avantaja çevirerek onları geçmeye çalışırım. Bunu nasıl mı yaparım? Direksiyonu kırdıktan sonra virajdaki duvara ya da bariyere (Eğer kırılmıyorsa tabii) yanlamasına toslarım. Böylece arabam kolayca dönüş gerçekleştirir ve ufak bir hız kaybıyla yola devam edebilirim, büyük ölçüde de rakiplerimi geçebilirim.

Tabii bu tip hamlelerde aracınız az da olsa hasar alıyor, bunu da belirtelim. Bir de, diyelim ki yarışı çok iyi götürdünüz, ama bir anda büyük bir hata yaparak dönülemez bir noktaya geldiniz… Bu gibi durumlarda, oyunun “geri sarma” özelliğini kullanabiliyorsunuz. Evet, bir nevi zamanı geri alıyorsunuz ve bu kez daha dikkatli sürmeye çalışıyorsunuz.

Sürdükçe tecrübe puanı kazanıyorsunuz

Dedim ya, Forza Horizon 5 ‘te isterseniz saatlerce gezintiye bile çıkabilirsiniz. Bu süreçlerde dahi çeşitli tecrübe puanları kazanabiliyorsunuz. Temiz bir kalkış, pürüzsüz bir viraj dönüşü, yerinde bir fren ve dahası… Garip, ama etraftaki kaktüsleri kırdığınızda bile puan alabiliyorsunuz.

Oyunda ilerledikçe yeni arabalar, dolayısıyla da yeni maceralar sizi karşılıyor.

Yarışlara ister tek başınıza, isterseniz de ekip olarak katılabiliyorsunuz. Her ne kadar tek kişilik oyun modu olarak görünse de, oyunun devasa dünyasında sizinle birlikte pek çok gerçek oyuncu var ve yolda bunlardan biriyle karşılaşabilir, ona düello teklif edebilirsiniz. Kabul ederlerse ne âlâ! Ben, sanırım bir Türk oyuncu ile denk geldim ve ona teklif ettim. Maalesef teklifimi kabul etmedi ve daha sonra böyle bir fırsatı tekrar yakalayamadım. Sanıyorum önümüzdeki günlerde, artan oyuncu sayısıyla birlikte bu tip yarışlara katılma şansım artacaktır.

Tabii oyunun direkt online rekabetlere yönelik modları da bulunuyor. Yapay Zekâ ürünü rakiplerle değil de gerçek oyuncularla karşılaşmak ve “En iyiler” listesinde yer almak isteyenler için bu kısım daha ideal olacaktır.

Can sıkıcı bazı hatalar var

Diyelim ki bir yarışa katıldınız ve kazandınız. Ödülünüzü alıyor ve yola devam ediyorsunuz. Haritayı açıp mevcut etkinliklere göz attığınızda ise, kazandığınız yarışların aslında hiç düzenlenmemiş gibi gösterildiğini görebiliyorsunuz. Bu da kafa karıştırıyor.

Bir diğer konu ise, ara videolarda zaman zaman performans sorunları gözleniyor. Bana kalırsa podyumda araba tanıtımı yapılan bu kısa videolara hiç gerek yoktu zaten.

Yapılan yorumlarda, oyunun kendi kendine kapanması sorunuyla karşılaşan bazı oyuncular da vardı. Ben böyle bir sorunla karşılaşmadım henüz.

 Araba tasarımları gerçekten çok başarılı. Ufak tefek yansıma efektlerinden tutun da kokpit tasarımına kadar detaylı bir işçilik söz konusu. Çevresel detaylar çok güzel, bazen büyüleyici manzaralarla karşı karşıya kalıyorsunuz ve dediğim gibi bu anlarda fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Tabii bazı ilginçlikler de yok değil. Mesela 300km hızla duvara çarpıyorsunuz ve duvarın 1 metre arkasındaki seyirciler hâlâ güle oynaya tezahürat yapıyor. Yahu ben olsam kendime kanat takıp uçardım. Tamam, bu tip sahneler sabit hazırlanıyor, ama bazı durumlarda ekstra sahneler de devreye girse daha iyi olurdu. Ha önemli mi, değil. Sonuçta çok ufak bir detaydan söz ediyorum.

Horizon 5, yalnızca grafikleriyle değil, sesleri ve müzikleriyle de beğeni toplayan bir yapım. Motor sesini daha iyi duyabilmek için müzik sesini biraz kısmanızı öneririm. Eğer iyi bir ses sisteminiz varsa, motor sesiyle masanızın titrememesi için hiçbir sebep yok.

Razer Chroma Light Strip Set ile oyun dünyanızı renklendirin

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Apple’ın gelirleri azaldı: iPhone satışları yüzde 10 düştü!
Spam e-postalar toplam trafiğin yarısına yakın!
Google Fotoğraflar’dan efsane özellik: İstediğiniz yüzleri engelleyebilirsiniz!
Güneş'in bu halini daha önce hiç görmediniz!: İşte Güneş'in büyüleyici görüntüleri!
Para sayma makinesi nasıl çalışır?: İşte detaylar