Frankfurt Türk Film Festivali dolu dolu programla geliyor

Türk Sinemasının yurt dışında tanınmasında büyük rol üstlenen 22. Uluslarararası Frankfurt Türk Film Festivali, 26 Haziran 2022 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Mehmet TANLI / Almanya

Sinemaseverleri film gösterimleri, konserler, şiir dinletileri, paneller, stand up gösterileri ve söyleşiler içeren dolu dolu bir program bekliyor. 

22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, film gösterimlerinin yanı sıra konserler, paneller, stand up gösterileri ve söyleşileri ile 26 Haziran – 1 Temmuz 2022 tarihlerinde sinemaseverlerle bir araya geliyor. Festivalin açılış filmi, Sinan Biçici'nin yönettiği "Sadece Bir Gece" filmi olacak.

Yosi Mizrahi’nin sunacağı festivalin açılış gecesinde Yaşam Boyu Onur Ödülleri Renan Demirkan, Nur Sürer ve Menderes Samancılar’a verilecek. Festivalin geleneksel olarak her yıl kaybettiğimiz sanatçılara verdiği ödül olan ‘Vefa ödülü' ise bu yıl  Fosforoğlu ailesine takdim edilecek. Ödüllerin verilmesinin ardından Rafet El Roman ve  Saki Çimen tarafından müzik dinletisi gerçekleştirilecek. Ünlü sanatçı Menderes Samancılar, festival programı çerçevesinde düzenlenen okuma ve imza gününde  şiirlerinden tadımlık sunacak. Oyuncular Selen Uçer ve Ali Seçkiner Alıcı ile yapımcı Emre Oskay düzenlenen panelde digitalleşme ve sinema konusunu ele alacaklar. 

Filmler beş kentte gösterilecek
Filmler Offenbach, Dietzenbach, Rodgau, Rödermark ve Frankfurt'ta sinemalarda gösterilecek. Sinemaseverler Türkiye ve Avrupa'da son yıllarda çekilen Çatlak, Sardunya, Okul Tıraşı, Koridor, Die Perfekte Kandidatin, Sen Ben Lenin, Aşk Mark Ölüm'ün de olduğu otuz civarında film izleyebilecek.
Festivalin en önemli projelerinden biri de farklı mekanlardaki gösterimleri gerçekleştirebilmek. 22. Uluslararası Frankfurt Film Festivali önceki yıllarda gerçekleştirdiği hapishane ve liselerdeki gösterimlerine bu yıl huzurevlerini de ekledi. 

Meclis Başkanı Arslaner: Biz misafir değiliz
Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısına Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı ile Uzun Metrajlı Film Jürisi Başkanı Dirk Schaefer katıldılar.  Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, kentte Türkiye'den 50 bin  insanın yaşadığını belirterek, "Artık daha da açık söylemek gerekir ki bu kültür buraya aittir. O kültür yaşamımızın, çeşitliliğimizin pek çok mozaik taşlarından biri. En büyüklerinden biri. Benim gibi aile dili Türkçe olanlar için Türk filmi kültürel yaşamımızın vazgeçilmez, daimi parçalarından biri. Böylece Türkiye'deki toplumla iletişimde kalabiliyoruz. Filmler ayrıca toplumsal gelişmelerin aynasıdır. Biz misafir işçi değil Almanya Türkleriyiz, iki sandalye arasında değil, iki sandalyede oturuyoruz. Buna bizim kültürümüz de dahildir. Türk, Alman ve diğer kültürler. Almanya Türkleri olarak kültürel tanınmaya ihtiyaç duyuyoruz. Bu filmler özgüven duygusudur. Zira Türkçe yalnızca ailede konuşulan değil, entellektüel birikimin de dilidir"  diye konuştu.

"Sinema kaliteli yaşama katkıdır"
Sanatı, farklılıkların isyanı, renklerin en orijinali, en anlamlısı, en derini, niteleyen Festival Başkanı Sıtkı, sinemanın   bu isyanın en geniş kesimlere ulaşmak, her türlü güç dinamiğine karşı çıkmak için gerçekleştirilen en moderni, en kitleseli olduğunu söyledi. Sinemayı ve özellikle Türk filmlerini mümkün olduğunca çok insana izletmeyi amaçladıklarının altını çizen Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, sinemanın kaliteli yaşama katkısının büyük olduğuna dikkat çekerek festivalin 2022 mottosunun ‘Dünyamızın ihtiyacı olan cesur filmler- sesini yükselt-” olduğunu belirtti.

"Türkçe'ye tanıklık edebilmek önemli bir ayrıcalık"
Jüri Başkanı Dirk Schaefer de Köln, İstanbul ve dünyanın pek çok merkezinde üstün kalitede filmlere imza attığını belirterek, "Biz hepimiz aynı dünyadayız. Birbirimize ihtiyacımız var. Dile yatkınlığım nedeniyle Türkçe'yi birkaç yıl içinde öğrenebildim. Çok muhteşem bir dil, kültür. Filmleri de çok yüksek kalitede. Bu filmlerin ne yazık ki çok azı Almanya'ya ulaşabiliyor. Festivalde ise "Sesini yükselt" mottosuna uygun, farklı ülkelerden, çok iyi filmler var. Ayrıca bu dile, kültüre beyaz perdede tanıklık edebilmek önemli bir ayrıcalık" diyerek festivaldeki filmlere dikkat çekti. 

7 dalda "Altın Elma" ödülleri verilecek
Festivalin belgesel ve kısa film kategorisinde ödüle hak kazanan Türk ve Alman filmleri 27 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek ödül töreninde açıklanacak. "Altın Elma Uzun Metrajlı Film Yarışması"nda ise En iyi film, En iyi yönetmen, En iyi görüntü yönetmeni, En iyi senaryo, En iyi müzik, En iyi kadın ve erkek oyuncu olmak üzere 7 dalda verilecek ödüller ise 1 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenecek ödül töreninde sahiplerine takdim edilecek.
Frankfurt Kültürler Arası Transfer Derneği'nin düzenlediği  22 Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizim Bakanlığı, Hessen Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı ile Frankfurt Belediyesi'nce destekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.