Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: "Lübnan'da savaş olmamalı, olamaz"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, BM Genel Kurulu'nda İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını eleştirerek, Lübnan'da savaşın kabul edilemez olduğunu vurguladı. Gazze'deki çatışmaların durması ve insani yardımın sağlanması gerektiğini belirten Macron, iki devletli çözüm çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, New York'ta gerçekleştirilen 79. BM Genel Kurulu'nda İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarına sert eleştirilerde bulundu. Macron, Lübnan'da savaşın kabul edilemez olduğunu belirterek, "Lübnan'da savaş olmamalı, olamaz" dedi. Tarafların, özellikle İsrail ve Lübnan’ın, Mavi Hat üzerindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Macron, İsrail’i Lübnan’daki askeri tırmanışı durdurmaya çağırdı. Aynı zamanda Hizbullah'ın da İsrail'e yönelik saldırılarına son vermesi gerektiğini ifade etti.

Gazze'deki duruma ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Macron, İsrail’in bölgeye yönelik saldırılarının çok uzun sürdüğünü ve bu süreçte on binlerce Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi. "Bu can kayıplarının hiçbir haklı gerekçesi yoktur" diyen Macron, masum sivillerin ölmesinin, daha büyük bir nefret ve güvensizliğe neden olabileceğini vurguladı. Bu ölümlerin, İsrail de dahil olmak üzere herkesin güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

Macron, Gazze'de bir an önce silahların susması gerektiğini dile getirerek, bölgeye uluslararası bir misyon gönderilmesi çağrısında bulundu. Ateşkesin sağlanması, insani yardımın ulaştırılması ve sivillerin korunması gerektiğini söyleyen Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu süreci gündemine alması gerektiğini ifade etti. Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi ve iki devletli çözüm sürecinin başlatılması gerektiğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca BM'nin 80 yıllık tarihindeki en büyük kriz birikimiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, dünyada halklar arasında saygı ve güven zeminini yeniden inşa etmenin önemine işaret etti. "Acı çeken herkese aynı ilgiyi göstermeliyiz, her can eşit değerde" diyerek, insan onurunun evrensel bir değer olduğunu vurguladı. 

Macron, daha adil ve etkili bir uluslararası düzenin inşa edilmesi gerektiğini ifade ederek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin genişletilmesini savundu. Savaşlarda sivillerin ve insani yardım çalışanlarının korunmasının önemine dikkat çeken Macron, Ukrayna'nın savunmasına verilen desteğin devam edeceğini ve adil bir barışın herkesin yararına olacağını belirtti. Ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilimler konusunda Fransa'nın kararlı bir şekilde Ermenistan'ı desteklediğini söyledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.